Europese autoverkoop moet hoop op snel herstel opbergen

In Europa werden tijdens de maand augustus 884.394 nieuwe personenwagens verkocht. Dat is een daling met 17,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de European Automobile Manufacturers Association (Acea).

Deze resultaten suggereren dat de hoop op een snel herstel van de industrie vermoedelijk ijdel is.

Trendbreuk

De Europese autoverkoop is tijdens augustus met bijna een vijfde gedaald tegenover dezelfde maand vorig jaar. De autosector slaagt er met andere woorden niet in om de pandemie snel achter zich te laten. De vrees is nu dat de markt zeker tot het einde van dit jaar onder druk zal blijven staan.

Het enige verwaarloosbare lichtpuntje in de cijfers is Cyprus. Maar de vaststelling blijft dat de hersteltrend van de voorafgaande drie maanden in augustus abrupt werd afgebroken. In mei was het verschil met een jaar eerder nog 56,8 procent. Dat verbeterde in juni tot een ‘verlies’ van 24,1 procent. In juli werd de herstelhoop gevoed met een autoverkoop van 1,28 miljoen voertuigen. Dat was slechts 3,7 procent minder dan in 2019.

Overheden

In de Verenigde Staten hield de sector beter stand. In China heeft de autoverkoop inmiddels weer met groei aangeknoopt. 

Bloomberg verwacht dat de Europese autoverkoop dit jaar uiteindelijk met een daling van ongeveer 20 procent zal afsluiten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20