Onderzoekers uit verschillende landen doen een beroep op burgers in vijf Europese steden om gegevens te verzamelen over verkeersstromen.
Nu verschillende steden in Europa maatregelen nemen om transportsystemen en de luchtkwaliteit te verbeteren, mobiliseert een nieuw onderzoeksproject gewone burgers in Leuven, Madrid, Dublin, Cardiff en Ljubljana om verkeersensoren in hun huizen te plaatsen.
Het citizen science-project draagt de naam WeCount en wordt gecoördineerd door het onderzoeksbureau Transport & Mobility Leuven (TML), waarvan de KU Leuven de grootste aandeelhouder is.
‘Door de burger centraal te stellen in het innovatieproces wil WeCount technologische en maatschappelijke barrières doorbreken’, zegt Kris Vanherle, onderzoeker bij TML en projectcoördinator van WeCount. ‘Het hoopt zo de burgers te inspireren voor een nieuw perspectief op lokaal mobiliteitsbeleid.’
Met de sensoren, die op de ramen geplaatst worden, kan de overheid het plaatselijke verkeer in kaart brengen en de snelheid van de auto’s en fietsers vaststellen. Bovendien zal de verzamelde informatie een schat aan wetenschappelijke kennis opleveren over mobiliteit en luchtverontreiniging.
Proper verkeer
WeCount is een onderdeel van Horizon 2020, het grootste EU-gefinancierde kaderprogramma voor onderzoek en innovatie, en kreeg een budget van bijna 2 miljoen euro. Daarnaast is de software die op de sensors draait in Leuven ontwikkeld door TML en wordt het ‘Telraam’-toestel al in heel België ingezet. De WeCount-studie zelf loopt nog tot november 2021.

Volgens schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen) krijgt Leuven zo’n 200 van deze verkeerstellers dankzij WeCount. ‘Daar zijn we blij mee, want dat zal nuttige gegevens opleveren om onze mobiliteitsplannen voor de deelgemeenten te onderbouwen’, zegt hij. ‘Het is ook een handig instrument om nog meer inwoners te betrekken bij leefbaar en proper verkeer.’
Dat is nodig, waarschuwt een rapport van het Europees Milieuagentschap (EEA). Daaruit blijkt dat de uitstoot van vervuilende stoffen in 2017 tot meer dan 400.000 vroegtijdige overlijdens in Europa leidde. Met WeCount hopen de experts dat hun resultaten kunnen worden gebruikt om steden gezondere woonplaatsen te maken.