Europees Ruimtevaartagentschap wil een diverse poel van astronauten aanleggen

Het Europees Ruimtevaartagentschap ESA heeft dinsdag meer uitleg gegeven bij haar nieuwe aanwervingscampagne. Voor het eerst sinds 2008 rekruteert de ruimtevaartorganisatie namelijk nieuwe astronauten. Vrouwen en personen met een beperking worden sterk aangemoedigd om zich kandidaat te stellen.

De Europese tegenhanger van de NASA zoekt 4 tot 6 permanente astronauten. Daarnaast wil het agentschap een reservepoel aanleggen van ongeveer twintig ‘projectastronauten’. Zij worden opgeroepen indien er zich kansen voordoen voor hun specifiek profiel.

De ESA roept nadrukkelijk vrouwen op om zich in te schrijven. Het astronautenkorps van de organisatie telde sinds de oprichting in 1975 slechts 2 vrouwen, en daar wil het verandering in brengen.

Paranauten

In het kader van het ‘paranaut feasibility project’ wil het agentschap ook mensen met een fysieke beperking laten toetreden. Dat project is ontworpen om te onderzoeken wat er nodig is om gehandicapte astronauten op het internationale ruimtevaartstation (ISS) te krijgen. Concreet kunnen mensen die ‘delen van een of beide benen missen’ zich kandidaat stellen, of mensen die kleiner zijn dan 130 centimeter.

De nieuwe lichting permanente astronauten zal vooral worden ingezet om naar het ISS te reizen. Tegen het einde van het decennium zit er ook een retourtje naar de maan in. De NASA werkt namelijk aan een Lunar Gateway, een soort buitenpost van de maan. Het is een ruimtestation die in een baan rond het hemellichaam zal draaien, en vanwaar ruimtevaarders kunnen overstappen in een maanlander. De ESA zal het station mee uitbaten.

Gewenst profiel

De minimumvereisten voor de kandidaten zijn een master in natuurwetenschappen, geneeskunde, bouwkunde, wiskunde of computerwetenschappen. Ook moeten ze minstens drie jaar relevante werkervaring hebben en vloeiend Engels spreken. De ESA is eerder op zoek naar allrounders, in tegenstelling tot vorige selectieprocedures waar vooral ingezet werd op specifieke technisch-wetenschappelijke profielen.

Wie denkt dat hij het in zich heeft, kan vanaf 31 maart terecht op de jobwebsite van de ESA. Inschrijven kan tot eind mei. Daarna start de selectieprocedure, die in totaal anderhalf jaar in beslag zal nemen.

Meer