‘Europa wil aantal beschikbare Pfizer-vaccins verdubbelen’

De Europese Commissie onderhandelt volgens bronnen van het persagentschap Bloomberg met Pfizer en BioNTech over 300 miljoen extra vaccins. Dat zou het huidige aantal verdubbelen.

Het contract zou 100 miljoen dosissen bevatten die standaard geleverd worden, met een optie om nog eens 200 miljoen te krijgen.

Het nieuws komt een week nadat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekendmaakte dat de EU een optie voor 100 miljoen extra dosissen in het vorige contract had gebruikt. In dat contract werden er 200 miljoen dosissen standaard geleverd worden en was er een optie voor 100 miljoen extra. Voor de vorige bestelling betaalde Europa 12 euro per spuitje, de prijs voor deze deal is onbekend.

Als de nieuwe bestelling erdoor komt, zou dat goed zijn om twee derde van de Europese bevolking in te enten.

Traag

De eerste Pfizer-vaccins zijn ondertussen zo goed als allemaal verdeeld en de meeste landen zijn ook al begonnen met vaccineren. In ons land komt de vaccinatie iets trager op gang dan in een aantal andere landen, maar volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zou die vanaf volgende week op stoom moeten komen. Nederland en Frankrijk moeten hun eerste prik nog zetten.

Er werd even getwijfeld of ons land de strategie wou volgen om de tweede dosis uit te stellen, zoals in Canada, zodat er meer mensen in één keer konden gevaccineerd worden, maar uiteindelijk werd die piste losgelaten. Pfizer liet via het persbureau Reuters ook al weten dat er geen bewijs is dat de eerste dosis van zijn vaccin 21 dagen na de injectie nog even goed werkt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20