Lukt het Europa stilaan om minder afhankelijk te worden van Russische olie? Daar begint het op te lijken

Lukt het Europa stilaan om minder afhankelijk te worden van Russische olie? Daar begint het op te lijken
De Europese dorst naar Russische olie begint stilaan af te nemen. (Andrey Rudakov/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/AFP via Getty Images)

Europa lijkt erin te slagen steeds minder afhankelijk te worden van Russische olie. Het continent importeerde in september immers de grootste hoeveelheid sinds januari 2020, terwijl het aandeel uit Rusland juist afneemt.

Volgens cijfers van datafirma Vortexa importeert Europa, Turkije niet meegerekend, nu zo’n 8,46 miljoen vaten olie per dag. Het gaat om een combinatie van ruwe olie en condensaat. Dat is het hoogste importcijfer sinds januari 2020.

Maar als wordt gekeken naar de landen waar die olie vandaan komt, blijkt dat het aandeel van Rusland steeds meer afneemt. Vorig jaar was 34 procent van de ruwe olie die Europa kocht nog uit dat land afkomstig. Nu is dat geslonken naar 21 procent. Rusland blijft echter nog altijd de grootste exporteur van ruwe olie naar Europa, maar het tij lijkt te keren.

Waar haalt Europa zijn olie?

Om te compenseren voor de verminderde import uit Rusland, kijkt Europa voornamelijk naar Afrika. In september bedroeg het aandeel van het Afrikaanse continent zo’n 37 procent. Vooral uit Libië wordt aanzienlijk meer olie geïmporteerd. Maar ook het Midden-Oosten draagt een steentje bij: de voorbije twee maanden importeerde Europa elke dag 1,4 miljoen vaten uit die regio. Dat is bijna een verdubbeling tegenover het vooroorlogse cijfer.

De import uit de Verenigde Staten is dan weer gedaald naar het laagste punt sinds januari. In september lieten oliebazen in dat land overigens nog weten dat zij de olieproductie niet meteen zullen kunnen opschalen. Ook de import uit Rusland is, zoals eerder gezegd, aanzienlijk afgenomen. In januari en februari importeerde Europa nog 3 miljoen Russische vaten per dag, in september nog maar 1,8 miljoen.

Olie-embargo

Dat Europa erin slaagt om andere exporteurs van olie te vinden, is nu van groter belang dan ooit. In december zal het immers een gedeeltelijk embargo invoeren op Russische olie, waarna in februari ook olieproducten niet meer zullen worden geïmporteerd.

Er zijn echter uitzonderingen: olie die via pijpleiding wordt ingevoerd, zal niet worden verboden. Dat werd afgesproken omdat een aantal lidstaten van de EU, zoals Slowakije en Tsjechië, daar bijzonder hard afhankelijk van zijn. Die landen mogen olie die ze uit Rusland importeren, echter niet doorverkopen aan EU-lidstaten of andere naties.

(mah)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.