Amerikaanse oliebazen waarschuwen Europa: “Er komt geen reddingsoperatie”

Amerikaanse producenten van schalie-olie hebben Europa gewaarschuwd dat zij het continent de komende winter niet uit de penarie kunnen helpen door snel genoeg meer gas en olie te produceren. 

Waarom is dit belangrijk?

Europa staat een moeilijke winter te wachten. Door de oorlog in Oekraïne en de resulterende verminderde import van Russische olie en gas, zijn de energieprijzen op het continent enorm hard gestegen. In december wordt daar nog een schepje bovenop gedaan: de Europese Unie (EU) zal dan een embargo op Russische olie invoeren, waarna in februari ook olieproducten zoals diesel worden verbannen.

Om een energiecrisis te vermijden, lonkt Europa nu naar onder andere Amerikaanse leveranciers. Hoewel de Verenigde Staten (VS) de voorbije maanden meer exporteerden dan voor de oorlog, waarschuwen woordvoerders van energiebedrijven nu dat die uitvoer stilaan een limiet heeft bereikt. Volgens berichtgeving van de Financial Times zeggen zij nu dat de Amerikaanse productie van ruwe olie het beoogde doel van een miljoen extra vaten per dag niet zal halen. 

“Het is niet zo dat de VS nog veel meer kunnen oppompen. Onze productie is wat ze is”, zei Wil VanLoh, voorzitter van de energiegroep Quantum Energy Partners – een groot investeerder in schalie-olie – aan de Financial Times. “Er komt geen reddingsoperatie, niet aan de oliekant, niet aan de gaskant.”

Prijs kan stijgen

Ook Scott Sheffield, CEO van Pioneer Natural Resources – een van de grootste Amerikaanse olieproducenten – zei aan de financiële publicatie dat hij geen grote productieverhoging ziet gebeuren. “We voegen geen boorplatforms toe en ik zie dat ook bij niemand anders gebeuren”, zei Sheffield.

Door de verhoogde vraag tijdens de winter zou de prijs van een vat ruwe olie kunnen stijgen naar zo’n 120 dollar, zegt hij nog. Momenteel ligt de prijs voor een vat WTI-olie, de referentieprijs voor Amerikaanse olie, rond de 88 dollar. In zowel maart als juni bereikte die prijs echter pieken van rond de 120 dollar. De prijs van Brentolie, de Europese maatstaf, volgde een gelijkaardig traject.

Amerikaanse productie

De VS zijn de voorbije jaren uitgegroeid tot een van de grootste olieproducenten in de wereld. Voor de COVID-pandemie produceerde het land maar liefst 13 miljoen vaten per dag, ofwel zo’n 10 procent van de wereldwijde voorraad. Door de enorme volumes die uit het land werden geëxporteerd, bleven de olieprijzen het voorbije decennium dan ook relatief laag. 

Maar tijdens de eerste maanden van de COVID-pandemie kelderde de wereldwijde vraag naar het zwarte goud, waardoor ook de productie in de VS een forse duik nam. Hoewel het land in maart 2020 nog 13 miljoen vaten per dag oppompte, was dat in mei van datzelfde jaar minder dan 10 miljoen. Sindsdien is de industrie traag maar zeker aan het recupereren, maar de dagelijkse productie bedraagt nog altijd een miljoen vaten per dag minder dan voor de pandemie. 

De Amerikaanse overheid heeft oliebedrijven intussen opgeroepen om meer te produceren. Ook zouden de VS samenwerken met bondgenoten om mogelijke uitzonderingen op het Europese embargo in te voeren. Dat zou nodig zijn om ervoor te zorgen dat het wereldwijde aanbod niet zal kelderen vanaf december.

(mah)

Meer