Europa keurt Duits reddingsplan voor Lufthansa goed

De Europese Commissie heeft formeel groen licht gegeven aan het reddingsplan van de Duitse regering voor luchtvaartreus Lufthansa. Dat Berlijn in ruil voor het steunpakket van 6 miljard euro een belang van 20 procent neemt in de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa is niet in strijd met de staatssteunregels, zegt de Commissie.

De Duitse regering en de Commissie raakten het eerder al eens over enkele cruciale punten bij de onderhandelingen over een reddingsplan voor Lufthansa. Nu heeft ze dus het licht op groen gezet voor het volledige plan.

Met de steun is een totaalbedrag van 6 miljard euro gemoeid. De overheid zal ook garant staan voor een lening van 3 miljard euro, maar daarover velt de Commissie een apart oordeel.

Voor de redding van Lufthansa werd donderdag een belangrijke horde genomen toen de grootste aandeelhouder, de Duitse miljardair Heinz Hermann Thiele, ondanks eerdere kritiek het reddingsplan goedkeurde op een aandeelhoudersvergadering. ‘Het is in het belang van alle Lufthansa-medewerkers dat het management snel kan onderhandelen met de vakbonden over de noodzakelijke herstructurering’, zei hij woensdag aan de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Het groen licht van de Europese Commissie voor de Duitse staatssteun voor luchtvaartmaatschappij Lufthansa stuit op verzet van Ryanair. De Ierse lagekostenmaatschappij meent dat de concurrentie wordt verstoord en stapt naar het Europese Hof van Justitie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20