Lufthansa: directie heeft akkoord met vakbond en grootste aandeelhouder stemt uiteindelijk in met deal

Bij de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa hebben directie en de vakbond van het cabinepersoneel UFO een akkoord bereikt over een pakket besparingsmaatregelen ter waarde van ruim een half miljard euro. Dat delen het bedrijf en de vakbond woensdagnacht mee.

Donderdag is er een cruciale aandeelhoudersvergadering bij Lufthansa. Die moet zich uitspreken over het reddingsplan van 9 miljard van de Duitse regering.

Brussels Airlines

Volgens dat reddingsplan zou de Duitse overheid een belang van 20 procent nemen in de maatschappij. De redding van Lufthansa is ook belangrijk voor dochtermaatschappij Brussels Airlines.

Lufthansa lijdt zwaar verlies door de coronacrisis. De directie wou nog voor de aandeelhoudersvergadering een akkoord sluiten met de vakbonden over maatregelen om de kosten te drukken.

Akkoord

Nu is er dus een akkoord met de vakbond van het cabinepersoneel. Lonen worden bevroren, vlieguren ingekort (en dus minder betaald), er zijn afspraken rond onbetaald verlof, vrijwillig vertrek en vervroegd pensioen.

Dat akkoord kwam er ook niet zonder slag of stoot in directierangen. De grootste aandeelhouder, Heinz Hermann Thiele, was ontstemd over de voorwaarden die de Duitse overheid stelde in ruil voor de steunmaatregelen. Die neemt een minderheidsaandeel voor twee jaar in de Duitse luchtvaartmaatschappij. Thiele, en de 15 procent die hij vertegenwoordigt, morrelden, maar stemmen nu toch in met de steun.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20