Europa importeert recordhoeveelheid vloeibaar aardgas uit Rusland

De invoer van Russisch LNG door Europese landen steeg tussen januari en oktober van dit jaar met meer dan 40 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

Waarom is dit belangrijk?

Tegen Russisch LNG (liquefied natural gas, red.) zijn geen sancties door de EU ingesteld. Het Russische gas geldt namelijk als essentieel voor de energiezekerheid van sommige Europese landen. Toch weerhoudt niks Poetin ervan om ook deze gasleveringen terug te schroeven als wraak voor “anti-Russische” maatregelen van het Westen. Hierdoor zou de EU alsnog kunnen gedwongen worden om het gas in te slaan op de duurdere spotmarkt.

In het nieuws: 17,8 miljard kubieke meter (bcm); zoveel bedroeg de Europese LNG-invoer uit Rusland tussen januari en oktober 2022, meldt de Britse zakenkrant de Financial Times.

  • Dat is een stijging van 42 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
  • Frankrijk, België, Spanje en Nederland namen bijna alle volumes voor hun rekening.
  • Het meeste Russische LNG wordt geleverd door de joint venture Yamal LNG, die de Russische gasproducent Novatek als hoofdaandeelhouder heeft. Ook de Franse energiereus Total zit overigens in Yamal LNG.

Dit bewijst hoe moeilijk het is voor Europa om zich los te maken van het energie-apparaat van het Kremlin. Ondanks andere boycots van Russische energieproducten.

LNG is populair wereldwijd

Context: Tussen januari en oktober werd wereldwijd een recordhoeveelheid van 111 bcm LNG ingevoerd, blijkt uit gegevens van financieel databureau Refinitiv. Dat is een stijging van bijna 70 procent op jaarbasis.

Verder: LNG wordt met speciale gastankers aangevoerd, en is dus niet gelijk aan het aardgas dat door de inmiddels beruchte Nord Stream-pijpleiding (van Rusland naar Duitsland) werd gesluisd.

  • LNG is aardgas dat afgekoeld wordt tot -162°C, om het om te zetten in een vloeibare vorm die geschikt is voor transport over lange afstanden.
  • Zodra het vloeibare gas in een terminal aankomt, wordt het bewaard in grote opslagtanks, die een inhoud hebben van tussen de 100.000 en 180.000 kubieke meter.
  • Om van het vloeibare gas weer ‘gewoon’ gas te maken, is echter gespecialiseerde apparatuur vereist; zogenaamde hervergassingsinstallaties.
  • In België beschikt de haven van Zeebrugge over dergelijke infrastructuur. België was hierdoor de afgelopen maanden de op een na grootste rechtstreekse gasexporteur naar Duitsland. Alleen Noorwegen deed beter.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.