De Europese Unie is van plan om in Brussel te gaan bouwen aan een spyproof bunker, waar leiders veilig kunnen vergaderen. Het complex kost 8 miljoen euro en zal onderdak kunnen bieden aan ongeveer 100 mensen.
De bunker zal deel uitmaken van een bredere inspanning van EU-instellingen om hun gevoelige communicatie, documenten en vertrouwelijke vergaderingen beter te beveiligen. “Het is tijd voor de ‘grote reset’ op het gebied van cyberveiligheid”, zegt Bart Groothuis, een lid van het Europees parlement die eerder werkte binnen het Nederlandse ministerie van Defensie.
“De bunker moet symbool staan voor een nieuwe mentaliteit en het wegnemen van de sluier van onwetendheid, die EU-instellingen hebben opgetrokken als het gaat om de dreiging van cyberspionage”, zegt Groothuis.
Geen internet
De vergaderzaal binnen de bunker zal omsloten zijn door een speciale isolerende kooi, die radiogolven onderschept. Ook zal er geen internet aanwezig zijn en moeten alle aanwezigen hun telefoons, laptops, smartwatches en zelfs gehoorapparaten in geluidsdichte kluisjes buiten de vergaderzaal achterlaten. De zaal zal worden “schoongeveegd” vóór en na elke vergadering om afluisterapparatuur op te sporen.
Specifiek biedt de vergaderzaal de mogelijkheid om informatie te bespreken die de belangen van de EU “ernstig kunnen schaden” als ze naar buiten komt. Lekken kunnen de internationale spanningen verhogen of het leven bedreigen van ambtenaren. Iedereen die het pand betreedt, ook al is het de schoonmaker, moet daarom een speciale “SECRET UE” veiligheidsmachtiging hebben.
De faciliteit moet tegen 2024 worden gebouwd, maar over de precieze locatie is nog geen besluit genomen.
Radicale maatregelen zijn noodzakelijk
Europese ambtenaren zijn de afgelopen maanden opgeschrikt door een reeks van hacks en lekken. Zo werden topambtenaren en regeringsleiders getroffen door verschillende incidenten die verband houden met de Israëlische Pegasus-spyware. De spionagesoftware werd aangetroffen bij onder andere de Franse president Emmanuel Macron, de Spaanse premier Pedro Sánchez en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel.
Groothuis zegt dat het aantal aanvallen van nationale staten op de EU in de afgelopen drie jaar is vertienvoudigd, waardoor radicale maatregelen noodzakelijk zijn. “We moeten overwegen de technologische infrastructuur helemaal opnieuw op te bouwen.”
Onlangs werden 21 Russische diplomaten ons land uitgezet, als reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Het bleek dat verschillende individuen dubieuze banden met de Russische geheime diensten hadden. Zo was er een “simpele handelsvertegenwoordiger” die toegang had tot het Kremlin op topniveau en een technisch medewerker met een achtergrond in afluisteren.
(evb)