Europa: bellen in het vliegtuig moet kunnen

Reizigers in het Europese luchtruim moeten kunnen bellen, sms’en en internetten zoals ze ook op de grond doen. Daartoe scherpte de Europese Commissie regels aan, die dit mogelijk maken met 5G-technologie.

Waarom is dit belangrijk?

De airplanemodus in mobieltjes heeft misschien wel zijn langste tijd gehad als het aan de Franse eurocommissaris Thierry Breton ligt. In het 5G-spectrum van mobiele aanbieders moet ruimte worden gemaakt die bruikbaar is in de lucht. De tijd van comfortabel onbereikbaar zijn, is dan voorbij.

In het nieuws: Breton stelt dat dit nieuwe innovaties mogelijk maakt en groeikansen voor Europese bedrijven. Hij vult verder niet in hoe dat eruit zou zien.

  • De nieuwe regels betekenen overigens niet, dat iedereen die in een vliegtuig stapt per definitie kan telefoneren of internetten.
  • Het wordt gezien als een optie die de eigenaar van het vliegtuig hardwarematig moet faciliteren. Dat houdt in, dat de luchtvaartmaatschappij kan bepalen of het 5G-connectiviteit gratis aanbiedt of tegen betaling.

Hoe werkt het?: Telefoons in vliegtuigen stralen geen masten op de grond aan. Die zijn afhankelijk van de hoogte van het toestel kilometers ver weg. Datacommunicatie verloopt via satellieten. In de vliegtuigen zit een zogeheten picocel, een mini-zendmast. Die zoekt verbinding met een satelliet in de ruimte, die op zijn beurt via een grondstation een telecomnetwerk in gaat. Al deze infrastructuur bestaat al jaren.

Meer