De Europese gasvoorraden zijn nog altijd voor zo’n twee derde gevuld. Dat terwijl de lente om de hoek loert.
Zonnige lente op komst voor Europa? Bijna recordhoeveelheid aardgas op voorraad

Waarom is dit belangrijk?
Sinds de invasie van Oekraïne ontstond in Europa de angst dat Rusland de gaskraan zou dichtdraaien. Dat gebeurde uiteindelijk ook, waardoor het continent in een energiecrisis dreigde te raken. Maar Europa slaagde er uiteindelijk toch in om de voorraden gevuld te houden.De essentie: Volgens data van Gas Infrastructure Europe (GIE) zijn de voorraden 55 procent sterker gevuld dan gemiddeld tijdens deze periode.
- In de EU en het VK was op 15 februari nog het equivalent van zo’n 731 terawattuur (TWh) aan aardgas beschikbaar. Dat is 260 TWh meer dan gebruikelijk tijdens deze periode. GIE baseert zich op het gemiddelde gedurende de voorbije tien jaar.
- De voorraden bereiken de records die op 15 februari 2020 werden opgetekend. Toen was 732 TWh voorhanden. Ter vergelijking: de maximale capaciteit is zo’n 1.100 TWh.
- Daardoor lijkt het erop dat Europa de winter zo goed als ongedeerd zal doorkomen. Het ‘verwarmingsseizoen’, de periode waarin gas nodig is om gebouwen te verwarmen, duurt normaal gezien van begin oktober tot eind maart. Dat seizoen is intussen voor driekwart voorbij.
- Aan het einde van het seizoen wordt nu verwacht dat de Europese gasvoorraden voor meer dan de helft gevuld zullen zijn. Volgens de projecties van GIE zal zo’n 604 TWh overblijven, net onder het record van 609 TWh dat in 2020 werd behaald.
Doemscenario vermeden
Opvallend: Nu de lente dichterbij komt, lijkt een doemscenario waar slechts een half jaar geleden voor werd gevreesd, vermeden.
- Tijdens de herfst bestond immers de angst dat een koude winter, gecombineerd met een verminderde voorraad uit Rusland, ervoor zou zorgen dat slecht 30 procent zou overblijven. Indien dat zou gebeuren, zou Europa de voorraden niet kunnen vullen tegen de volgende winter.
- Door milde temperaturen, een lager dan verwachte vraag uit China, een overvloed aan vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) en maatregelen om het gebruik te drukken, ziet de situatie er rooskleuriger uit dan toen werd voorspeld.
- Door de angst voor tekorten, moest de economie echter klappen incasseren. Een aantal bedrijven die actief zijn in energie-intensieve industrieën, waaronder producenten van meststoffen, staal en chemicaliën, zagen zich genoodzaakt om de productie stil te leggen of te verminderen.
(fjc)