De Europese Unie (EU) wil lidstaten de mogelijkheid geven om de import van Russisch vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) te verbieden, zonder dat nieuwe sancties worden ingevoerd.
EU wil dan toch Russische LNG-import aan banden leggen

Waarom is dit belangrijk?
Sinds de invasie van Oekraïne begon, zoekt de EU naar manieren om de energie-onafhankelijkheid van Rusland af te bouwen. Hoewel de import van olie, olieproducten en aardgas via pijpleiding al fors is afgebouwd, blijft vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) een heikel punt.In het nieuws: De Europese ministers van Energie willen lidstaten de mogelijkheid geven om Russische exporteurs te beletten om op voorhand LNG-infrastructuurcapaciteit te boeken. Dat meldt Bloomberg News, dat documenten kon inkijken.
- Momenteel is er nog geen mechanisme om de import van LNG te beperken. Hoewel de invoer via pijpleiding fors gedaald is, importeert de EU meer Russische LNG dan ooit tevoren. Kleine kanttekening: de totale hoeveelheid aardgas die het invoert, is sterk gedaald.
- De nieuwe maatregel moet landen in staat stellen om ook de import van Russische LNG te verminderen, zonder dat daarbij nieuwe Europese sancties moeten worden ingevoerd. Lidstaten zouden wel nog altijd moeten overleggen met andere EU-landen en de Europese Commissie.
- Het voorstel wordt vandaag besproken tijdens een vergadering van de Energieministers. Daarna moet het Europese Parlement het nog goedkeuren.
Geen embargo, zoals bij olie
Opgemerkt: Veel EU-landen zijn al langer vragende partij voor maatregelen om de Russische LNG-import aan banden te leggen.
- Kadri Simson, Europees commissaris voor Energie, riep eerder in maart op om de Russische LNG-import tegen te houden. Ook wil ze dat bedrijven hun langetermijncontracten niet verlengen nadat de lopende contracten aflopen.
- Ook Spanje, de grootste importeur van Russisch LNG in Europa, heeft bedrijven gevraagd geen nieuwe contracten af te sluiten.
- Tot nu toe zijn er geen Europese maatregelen om de import van LNG tegen te houden. Voor olie is dat wel het geval. De EU voerde in december vorig jaar een embargo in op ruwe olie, en in februari een embargo op olieproducten.
- Wat er wel is, is een Europees prijsplafond voor aardgas. In december vorig jaar werd dat vastgelegd op 180 euro per megawattuur (MWh). Opvallend: sinds het plafond werd ingevoerd, is de prijs van aardgas nooit in de buurt gekomen van 180 euro per MWh. Op moment van schrijven bedraagt de TTF-prijs, de referentieprijs in onze contreien, 41,41 euro per MWh.
(nd)