Wat als het Europese prijsplafond deze zomer al een feit was? Dan zou het mechanisme al voor meer dan 40 dagen geactiveerd zijn

De lidstaten van de Europese Unie hebben maandag een akkoord bereikt over een dynamisch prijsplafond voor gas. Dat moet ervoor zorgen dat gezinnen en bedrijven gespaard blijven van forse prijsstijgingen, zoals eerder dit jaar het geval was. Uit gegevens van S&P Global Commodity Insights blijkt dat het plafond al voor meer dan veertig dagen geactiveerd zou zijn, indien de EU daar in de zomer al een akkoord over had bereikt.

Waarom is dit belangrijk?

De EU-landen waren er de afgelopen maanden niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over een bovengrens voor de gasprijs. Noch over de uitvoering, noch over de prijs. Daar kwam maandag verandering in.

In het nieuws: De lidstaten van de EU hadden eerder al een voorstel klaar over een prijsplafond, maar dat kreeg veel kritiek omdat de maximumprijs veel te hoog lag. Zelfs toen de Europese gasprijs de kaap van 350 euro per megawattuur rondde in augustus zou dat mechanisme niet geactiveerd worden.

  • Het nieuwe prijsplafond ligt veel lager. Het mechanisme wordt geactiveerd wanneer er aan twee voorwaarden wordt voldaan:
    • De Europese groothandelsprijs (de Nederlandse TTF futures) moet gedurend
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20