Euro zakt tot laagste peil in meer dan een jaar

De euro is vrijdag gedaald tot het laagste peil in meer dan een jaar. Op het dieptepunt kostte de eenheidsmunt 1,1513 dollar, het laagste niveau sinds juli 2020. Uiteindelijk herstelde de munt wel wat: de Europese Centrale Bank legde de referentiekoers op 1,1519 dollar, tegenover 1,1569 dollar op donderdag. De dollar kost zo 0,8681 euro, gisteren was dat nog 0,8644 euro.

De euro-dollar-koers staat al een hele tijd onder druk. Volgens experts komt dat door het monetaire beleid: terwijl de Amerikaanse Federal Reserve deze week de eerste stappen heeft gezet om de stimulus voor de economie te verminderen, is daar in Europa nog geen sprake van. Zo kondigde de Amerikaanse koepel van centrale banken woensdag nog aan dat later deze maand wordt begonnen met de afbouw van zijn coronasteunmaatregelen omdat de economie sterk herstel laat zien van de coronacrisis. 

De dollar kreeg vrijdag ook een boost door een verrassend positief banenrapport: de werkgelegenheid in de VS is in oktober fors gestegen, terwijl de werkloosheid verder afnam. Analisten benadrukken echter ook dat de sterke stijging van de lonen, die de inflatie nog kan doen stijgen, de Fed zou kunnen verplichten om de rente te verhogen. Eerder werd verwacht dat die pas in de tweede helft van 2022 zou opgevoerd worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20