EU lanceert zaak tegen China in Wereldhandelsorganisatie na verbod op Litouwse producten

China blokkeert de import van producten met onderdelen uit Litouwen nadat de Baltische staat koos voor vriendschap met Taiwan.

De Europese Commissie meent al sinds december dat China de invoer van Europese producten met Litouwse componenten blokkeert. Zo zou de Aziatische supermacht al druk hebben gezet op de Duitse bandenbouwer Continental om onderdelen elders te zoeken. 

Donderdag werd duidelijk dat de EU, na verschillende hints in de afgelopen weken, naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) zal trekken om China aan te klagen. “Deze maatregelen, die discriminerend en onwettig lijken volgens de WTO-regels, schaden exporteurs zowel in Litouwen als elders in de EU”, luidt het binnen de Europese Commissie. 

“Na herhaalde mislukte pogingen om de kwestie bilateraal op te lossen, zien wij geen andere uitweg dan overleg met China in het kader van een WTO-geschillenbeslechting”, voert Valdis Dombrovskis, Europees Commissaris namens Letland en verantwoordelijk voor de portefeuille Handel, aan.

Taiwan heeft een financiële dekmantel van 1,2 miljard dollar klaarliggen

Litouwen heeft de woede van China op zichzelf afgeroepen door diplomatieke banden te onderhouden met Taiwan. Dat is een democratisch buurland van China dat volgens de overheid in Peking toebehoort aan de Volksrepubliek China. De overheid in Taipei ziet dat echter anders en de Taiwanezen timmeren ondertussen verder aan een eigen nationale identiteit die steeds meer loskomt van de “Republiek China”, ofwel de officiële naam van hun land.

Begin dit jaar kondigde Taiwan al de oprichting van twee investeringsfondsen aan met in totaal 1,2 miljard dollar aan activa om Litouwen te ondersteunen. Volgens Eric Huang, het hoofd van de Taiwan Representative Office in Vilnius, dienen die fondsen om investeringsmogelijkheden binnen de Litouwse sector te identificeren en fors te besteden. Zo kijkt Taiwan vooral naar de satelliet-tech van Litouwen en wordt er onderzocht of het Aziatische land met de machtigste chipproductie ter wereld mogelijk een deel van de productieketen kan optrekken binnen de Baltische staat.

“Belachelijk en angstaanjagend”

Weldra zal er een overlegperiode van 60 dagen van start gaan binnen de WTO, waarna de EU kan vragen om een arbitragepanel op te zetten dat wellicht nog enkele maanden nodig zal hebben om tot een uitspraak te komen. 

De beslissing van Litouwen om Taiwan te steunen, stoot ondertussen op verdeelde meningen binnen de EU. Zo is vooral Duitsland nerveus dat zijn sectoren getroffen zullen worden. The Financial Times schrijft donderdag dat een niet genoemde Europese diplomaat zei dat Litouwen niet had overlegd met andere lidstaten voor het de beslissing nam om Taiwan te steunen, maar nu wel solidariteit verwacht van alle lidstaten voor zijn economisch geschil met China. 

Andere topfiguren binnen de EU spreken dan weer hun steun voor Litouwen en Taiwan uit. Sloveens premier Janez Janša noemde de reactie van China op de Litouws-Taiwanese samenwerking “belachelijk” en “angstaanjagend” en waarschuwde Peking dat druk op Litouwen en andere Europese landen enkel een averechts effect zal hebben.

(am)

Meer