EU verleent opnieuw toelating voor vlees- en beendermeel in diervoeder

De Europese Unie heeft deze zomer haar standpunt over het vervoederen van “verwerkte dierlijke eiwitten” aan landbouwhuisdieren gewijzigd. De regels zullen echter zeer streng zijn. Bijna alle EU-landen zullen deze versoepeling van de regels volgen.

Meer dan 20 jaar na de gekkekoeiencrisis zijn de gevolgen ervan nog steeds voelbaar: pas vorig jaar heeft Japan opnieuw toestemming gegeven voor de invoer van Frans rundvlees zonder beperkingen. Tot nu toe gold op de eilandengroep een embargo dat alleen vlees van runderen jonger dan 30 maanden toestond.

Dodelijk en ongeneeslijk

Op 18 augustus werd een artikel in het Publicatieblad van de Europese Unie gepubliceerd. Het kondigde aan dat het standpunt van het Europees Parlement over vlees- en beendermeel, dat dateerde van 2001, officieel werd gewijzigd. Diermeel kan opnieuw worden gebruikt als voeder voor landbouwhuisdieren, met uitzondering van herkauwers, en altijd onder zeer strikte voorwaarden.

Ter herinnering: meel van vermalen karkassen van dood aangetroffen dieren is verantwoordelijk voor de verspreiding van de dodelijke zenuwziekte boviene spongiforme encefalopathie (BSE), beter bekend als de gekkekoeienziekte. De ziekte verspreidde zich na gevallen van kannibalisme, nadat landbouwhuisdieren gevoederd werden met meel van runderkarkassen. Het begon mensen te besmetten in het begin van de jaren 1990 in de vorm van de dodelijke en ongeneeslijke variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, die de dood veroorzaakte van 174 mensen in Groot-Brittannië en 22 in Frankrijk.

Varkens en kippen

De EU is van plan runderen volledig uit te sluiten van de nieuwe industrie: alleen pluimvee en varkens zullen “verwerkte dierlijke eiwitten” (PAP) mogen produceren en eten. Kippenmeel zal aan varkens mogen worden gevoerd en omgekeerd, maar contact tussen een dier en eiwitten van dezelfde soort zal worden verboden wegens het risico van ziekteoverdracht. Het blijft verboden om herkauwers – runderen, maar ook geiten en schapen – ermee te voederen.

Het argument voor de terugkeer van vleesbeendermeel is uiteraard van economische aard: in een tijd waarin de prijs van landbouwgrondstoffen stijgt, is het “recycleren” van kadavers die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie goedkoper dan het invoeren van tonnen Braziliaanse soja. Deze zomer alleen al heeft de EU 2 miljoen ton soja ingevoerd, hetzij als vlokken voor veevoeder, hetzij als olie.

Bijna alle lidstaten van de EU hebben groen licht gegeven voor een versoepeling van het gebruik van vleesbeendermeel, met uitzondering van Ierland en Frankrijk, die zich van stemming hebben onthouden. Frankrijk werd zwaar getroffen door de gekkekoeienziekte en blijft op zijn hoede. Het in diskrediet brengen van Frans vlees, dat ten tijde van de gekkekoeiencrisis in verschillende landen werd verboden, heeft er rampzalige economische gevolgen gehad voor de landbouwsector.

(am, bzg)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.