EU sluit 10 banken uit van obligatieverkoop

De Europese Unie heeft 10 van de banken die het zwaarst op de schuldenmarkt staan, uitgesloten van de lucratieve verkoop van obligaties als onderdeel van haar ‘historischherstelfonds. Dit zou de Unie doen omdat de banken in het verleden de antitrustregels schonden.

De EU start vandaag met de verkoop van een nieuwe, 10-jarige obligatielening om het NextGenerationEU-programma te financieren. Dat laatste is het grootste stimuleringspakket dat de EU ooit heeft gelanceerd (voor de ‘wederopbouw van Europa na Covid-19’). 

Concreet zal 80 miljard euro aan langlopende obligaties worden uitgegeven, waar nog tientallen miljarden aan kortlopend EU-schuldpapier (‘EU-bills’) bijkomen om de resterende financieringsvereisten te dekken. Een groep banken wordt betaald om de vraag van beleggers aan te zwengelen. 

Tien banken, waaronder grote spelers als JPMorgan, Citigroup, Bank of America en Barclays, hebben echter te horen gekregen dat zij niet aan deze transacties mogen deelnemen omdat zij in het verleden betrokken zijn geweest bij marktvervalsingsschandalen, aldus de Financial Times.

Kartelvorming

‘Banken waarvan is gebleken dat zij de EU-mededingingsregels hebben overtreden, zullen niet worden uitgenodigd om zich in te schrijven op individuele syndicaatsleningen’, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie, die namens de EU de uitgifte van schuldpapier verzorgt. ‘De Commissie volgt een strikte aanpak om ervoor te zorgen dat de entiteiten waarmee zij werkt, geschikt zijn als tegenpartij van de EU.’

Banken die schuldig worden bevonden aan inbreuken op de antitrustregels, moeten aantonen dat zij ‘corrigerende maatregelen’ hebben genomen om te voorkomen dat deze inbreuken zich herhalen, vooraleer zij mogen inschrijven op syndicaatsleningen, voegde de woordvoerder daaraan toe.

Bank of America, Natixis, Nomura, NatWest en UniCredit mogen niet deelnemen omdat de Commissie vorige maand in een antitrustzaak heeft geoordeeld dat zij tien jaar geleden, tijdens de schuldencrisis in de eurozone, aan kartelvorming zouden gedaan hebben in de obligatiehandel. ‘Kartelvorming’ behelst verboden afspraken die de concurrentie vervalsen.

Citigroup, JPMorgan en Barclays – naast NatWest – zijn ook uitgesloten omdat twee jaar geleden werd vastgesteld dat zij betrokken waren bij het manipuleren van de valutamarkten tussen 2007 en 2013. Deutsche Bank en Crédit Agricole zijn ook uitgesloten als gevolg van een uitspraak in april dat zij betrokken waren bij een ander kartel in de obligatiehandel. 

Alle banken weigerden commentaar te geven.

Grootste kredietnemer in de regio

De lijst bevat zeven van de tien grootste banken naar volume van verkochte Europese staats- en supranationale obligaties tot dusver dit jaar, volgens cijfers van Dealogic.

De banken die vandaag meewerkten aan de eerste obligatie van het herstelfonds zijn BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Danske Bank en Santander. Beleggers plaatsten voor meer dan 140 miljard euro aan orders voor de schuld van 20 miljard euro, aldus een van de banken.

Het herstelfonds, dat vorig jaar door de EU-lidstaten werd goedgekeurd, moet van de EU een van de grootste kredietnemers in de regio maken.

Ter info: Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening die (in dit geval) door een overheid is aangegaan. Als een overheid geld nodig heeft voor een investering kan die door het uitgeven van een obligatielening aan de financiering komen.

Lees ook: Hoe zullen de Europese noodfondsen worden besteed?

Meer