Merkel en Macron zetten Europees herstelfonds van 500 miljard euro in de steigers. Eerste stap richting ‘eurobonds’?

Frankrijk en Duitsland stellen voor een Europees herstelfonds van 500 miljard euro op te richten om de Europese economie erbovenop te helpen na de coronacrisis. De financiering verloopt onrechtstreeks via de gezamenlijke Europese uitgifte van schulden.

Frans president Emmanuel Macron en Duits bondskanselier Angela Merkel stelden de plannen maandag voor na overleg via videoconferencing. ‘Om een duurzaam herstel te ondersteunen dat de groei in de Europese Unie herstelt en versterkt, ondersteunen Duitsland en Frankrijk de oprichting van een ambitieus, tijdelijk en doelgericht relancefonds van 500 miljard euro’, zo staat in een gemeenschappelijke verklaring.

Het herstelfonds wordt opgericht ‘in het raamwerk van de Europese meerjarenbegroting van 2021 tot 2027’. De EU zou de komende jaren ‘budgettaire uitgaven uitkeren aan de lidstaten en de sectoren en regio’s die het zwaarst zijn getroffen’, staat in de verklaring. Het zou gaan om subsidies, en niet om kredieten die de lidstaten nadien moeten terugbetalen aan de Europese kas.

Gezamenlijke EU-schulden

Waar komt het geld vandaan? De bedoeling van Macron en Merkel is dat de Europese Commissie met garanties van de lidstaten tegen gunstige voorwaarden geld gaat lenen op de kapitaalmarkten. Het concrete voorstel van de Commissie wordt volgende week verwacht. De EU zou de leningen op een termijn van ongeveer 20 jaar terugbetalen.

Het gaat niet om het veelbesproken scenario van ‘eurobonds’. Dat zijn obligaties die Europese lidstaten gezamenlijk uitgeven, wat lenen op de kapitaalmarkten goedkoper maakt voor de zwakste lidstaten. Maar het Duits-Franse plan komt wel in de buurt. ‘Voor de eerste keer stellen wij voor om samen schuldpapier uit te geven op de markt’ om ‘echte budgettaire middelen over te hevelen naar de meest getroffen sectoren en regio’s’, lichtte de Franse president toe, die eerder al aangaf voorstander te zijn van eurobonds.

Eerder hadden de lidstaten van de eurozone al overeenstemming bereikt over een eerste pakket noodmaatregelen ter waarde van 540 miljard euro. Het idee van ‘eurobonds’ of ‘coronabonds’ haalde het toen niet.

Meer