EU overweegt om sommige gas- en kernenergieprojecten een groen investeringslabel te geven

De Europese Unie (EU) overweegt toe te staan dat sommige aardgas- en kernenergieprojecten als groene investeringen worden bestempeld, als tijdelijke maatregel. De EU wil daarmee de overstap naar net-nul helpen versnellen, al zal het ook milieuactivisten van streek maken.

De Europese Commissie overweegt om gascentrales die steenkool vervangen als duurzame investeringen te bestempelen op voorwaarde dat ze niet meer dan 270 gram kooldioxide-equivalent per kilowattuur uitstoten. De projecten zouden tegen 2030 moeten zijn afgerond, volgens bronnen die dicht bij de beslissing staan.

Het ontwerp van het EU-classificatiesysteem, bekend als taxonomie, wordt nauwlettend in de gaten gehouden door investeerders wereldwijd. Het is ook belangrijk omdat het mogelijk miljarden euro’s aan particuliere financiering kan aantrekken, wat de groene overstap kan bespoedigen. Het is echter niet makkelijk om te bepalen welke investeringen groen zijn en welke niet. Bovendien moet het besluit over kernenergie en gas politieke steun krijgen, terwijl het risico van greenwashing, het overdrijven van het belang van emissiereducties, moet worden vermeden.

De Commissie, het uitvoerend orgaan van de EU, is van plan de regels “in de nabije toekomst” bekend te maken. Dat zei haar woordvoerder dinsdag.

Ook bepaalde voordelen

De taxonomie, die over bijna elke sector van de economie gaat, is bedoeld om investeerders naar schone projecten te leiden. De beslissing of ook gas- en kernenergie in de taxonomie moeten worden opgenomen, werd in april uitgesteld. Dat kwam door de waarschuwingen van sommige investeerders, regeringen en milieuactivisten dat een dergelijke toevoeging de geloofwaardigheid van het systeem zou kunnen ondermijnen.

Bovendien zou de toekenning van een tijdelijk groen label aan gasprojecten met een uitstoot van niet meer dan 270 gram CO2-equivalent, ook enkele voordelen hebben. Het zou investeringen in de sanering van stadsverwarmingssystemen in landen zoals Polen kunnen vergemakkelijken. Dat argument wordt vaak door Oost-Europese politici aangehaald.

De opname van sommige kernenergieprojecten in de taxonomie, zou helpen om particuliere financiering aan te trekken in landen van Frankrijk tot Tsjechië. Die zijn van plan een beroep te doen op atoomenergie bij hun overgang naar een netto-nul-uitstoot.

“Groene activiteiten worden overgangsactiviteiten”

Europa wil het eerste continent ter wereld worden dat tegen het midden van de eeuw koolstofneutraliteit bereikt in het kader van de Green Deal. Dat is een ingrijpende herziening om de schadelijke emissie-uitstoot van alle sectoren, van energieproductie tot vervoer, sneller terug te dringen.

Na een vergadering van de leiders van de Europese Commissie vorige maand, zei voorzitter Ursula von der Leyen dat de EU weliswaar meer hernieuwbare en schone energie nodig heeft. “Maar ook een stabiele energiebron, zoals kernenergie, en tijdens de overgang, ook aardgas.”

Maar die beslissing zou voor sommige investeerders en milieulobby’s het hele regelboek voor duurzame investeringen schaden.

“Hoewel deze sectoren op korte termijn nodig kunnen zijn om de energievoorziening veilig te stellen, zou hun opname de aard van de EU-Taxonomie veranderen. Het kan van een lijst van duurzame activiteiten naar een lijst gaan van overgangsactiviteiten”, zei Eurosif eerder deze week in een verklaring. Dat is een in Brussel gevestigde vereniging die pleit voor duurzame investeringen in Europa.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20