90% minder olie en 70% minder aardgas: hoe de EU afkickt van Russische fossiele brandstoffen

De Europese Unie heeft haar afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen fors afgebouwd. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Europese Commissie dat dinsdag werd gepubliceerd. 

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de invasie van Oekraïne in februari vorig jaar begon, heeft de EU grote stappen ondernomen om geen fossiele brandstoffen meer uit Rusland te importeren. Zo heeft ze een embargo ingevoerd op zowel ruwe als verwerkte olie. Voor aardgas zijn - behalve een prijsplafond - geen concrete restricties ingevoerd, maar het stopzetten van en de sabotage van de Nord Stream-pijpleiding en de stopzetting van leveringen via de Yamal-pijpleiding heeft desalniettemin een grote impact gehad op de Russische capaciteit om gas te leveren aan de EU-landen.

De essentie: De Europese Unie is erin geslaagd zichzelf los te koppelen van de Russische energiemarkt. Dat staat te lezen in het rapport dat de EC dinsdag publiceerde.

  • De EU importeert nu nog maar 40 tot 45 miljard kubieke meter aardgas uit Rusland, vergeleken met 155 miljard kubieke meter in 2021. Nord Stream en Yamal lijken voor altijd gesloten, maar er vloeien nog altijd niet insignificante hoeveelheden Russisch aardgas naar de EU via pijpleidingen in Oekraïne en Turkije. Ook via sch
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer