Erven van vrienden wordt vanaf 1 juli goedkoper: dit moet u weten over de vriendenerfenis

Het duolegaat, waarbij u via een goed doel uw vrienden goedkoper kunt laten erven, gaat op 1 juli op de schop. Ter compensatie heeft de Vlaamse regering een alternatief gelanceerd: de vriendenerfenis. Die regeling werd afgelopen week goedgekeurd tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.

Wie in ons land iets erft, moet daar doorgaans erfbelasting op betalen. De successierechten kunnen stevig oplopen, zeker voor vrienden. Zij betalen, afhankelijk van het bedrag, tussen 25 en 55 procent belastingen op de erfenis.

Successieplanning via duolegaat

Daarom werken veel erflaters met een duolegaat als ze hun testament opstellen. Door een deel van hun vermogen aan een goed doel te schenken, vermijden ze dat hun nabestaanden (torenhoge) erfbelastingen moeten betalen. Het goed doel ontvangt een deel van de erfenis op voorwaarde dat het ook de erfbelasting betaalt van de nabestaanden die zijn opgenomen in het duolegaat.

De Vlaamse regering heeft weliswaar beslist om vanaf 1 juli komaf te maken met het duolegaat. Ter compensatie van die afschaffing heeft de regering de vriendenerfenis geïntroduceerd. Die is afgelopen woensdag goedgekeurd tijdens plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.

Dankzij de vriendenerfenis kunnen vrienden en kennissen tot een bepaald bedrag goedkoper erven. Concreet geldt er een tarief van 3 procent tot maximaal 15.000 euro. Nu betalen ze daar 25 procent op. Het nettovoordeel voor de erfgenamen loopt daarmee op tot 3.300 euro.

0 procent erfbelasting voor goed doel

Volgens Open Vld zal deze maatregel de belastingen op erfenissen doen dalen met tien miljoen euro. In 2019 lieten alle overleden Vlamingen samen 894 miljoen euro na aan mensen die niet in rechte lijn vielen en ook geen broer of zus waren. Van deze 894 miljoen euro werd 671 miljoen euro belast aan 55 procent. Vooral alleenstaanden krijgen te maken met dat hoogste tarief. 

‘Goedkeuring in parlement van vriendenerfenis zorgt voor nieuwe stap in gelijke fiscale behandeling en vrije keuze voor mensen, ongeacht uw relatiestatus’, liet Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) deze week via Twitter weten.

Om te vermijden dat goede doelen op droog zaad zouden komen te zitten na deze wijziging, heeft de Vlaamse Regering beslist om de erfbelasting voor goede doelen naar 0 procent te brengen. Voorts gaat ook de schenkbelasting voor goede doelen op de schop.

En wat als een erflater het duolegaat heeft opgenomen in zijn testament maar het leven laat na 1 juli? ‘Het is best mogelijk dat het testament, bij een overlijden na 1 juli 2021, niet de uitwerking krijgt die de testator voor ogen had. Het is dus belangrijk dat deze burgers contact opnemen met een notaris om de concrete impact hiervan te bespreken’, liet notaris Carol Bohyn, woordvoerder van Notaris.be in september weten.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20