Erdogan krijgt Boeing van half miljard dollar cadeau van Emir van Qatar

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft van de Emir van Qatar naar eigen zeggen een luxe-privéjet met een waarde van 500 miljoen dollar gekregen. Het gaat om een Boeing 747-8i.

Erdogan was in eigen land onder vuur komen te liggen, nadat in de pers berichten waren verschenen als zou hij het vliegtuig hebben betaald met belastinggeld. De president gaf toe interesse te hebben getoond in de aankoop ervan, maar toen Emir Tamim Bin Hamad Bin Al Thani dat te weten kwam gaf hij het toestel Erdogan naar eigen zeggen cadeau.

Erdogan staat bekend om zijn megalomane uitgaven

Erdogan staat bekend om zijn megalomane uitgaven. Zo woont hij sinds 2014 in het Witte Paleis in Ankara. Dat heeft vier keer de oppervlakte van het Parijse paleis van Versailles en vijftig keer dat van het Witte Huis in Washington. Het gebouw telt 1.000 kamers en heeft een oppervlakte van ruim 288.000 m2. Dat is net iets minder dan het megalomane project dat de Roemeense dictator Ceaucescu in Boekarest liet neerpoten, toen communisme nog een optie was.

Maar volgens Erdogan is het paleis eigendom van het volk en niet van hem. De kosten zijn ook verwaarloosbaar, als men het prestige dat het gebouw het land oplevert in overweging neemt, aldus de Turkse leider.


© Controller.com

Personencultus

Dat Erdogan een ware cultus rond zijn persoon opbouwt is duidelijk. Hij heeft recent de eerste Turkse kernreactor in gebruik genomen, terwijl hij ook een kanaal langsheen de Bosporus wil laten graven, nadat hij eerder al honderden moskeeën, winkelcentra, dammen en bruggen heeft laten bouwen. Dan is er nog de nieuwe luchthaven, ongeveer vijftig kilometer van het stadscentrum van Istanbul, die de grootste luchthaven ter wereld moet worden. De terminal krijgt een oppervlakte die bijna driehonderd voetbalterreinen zou kunnen omvatten, terwijl de hele site van de luchthaven groter wordt dan Manhattan.

De grootste en duurste luxe-privé-jet ter wereld

De Boeing 747-8i werd in 2012 voor Qatar gebouwd en kan 76 passagiers en 18 bemanningsleden vervoeren. Aan boord bevindt zich naast lounges, vergaderzalen en slaapkamers ook een volwaardig hospitaal. Volgens de vaksite the drive.com gaat het om ‘de grootste en duurste luxe-privé-jet ter wereld’. Een journalist bij die publicatie volgde het pad van de Boeing en kwam zo in Turkije terecht.

Wat er met Erdogans huidige jet gebeurt is niet duidelijk. Het gaat om een Airbus A-330-200, die in 2014 werd aangekocht en die 221 miljoen dollar kostte. Erdogan spendeerde ook nog eens 100 miljoen dollar aan verbouwingen.


© Controller.com

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20