Engie bevestigde woensdagavond wat velen vermoedden: als het veelbesproken Nord Stream 2-project de boeken moet neerleggen, heeft dat voor de Franse energiereus een financiële krater van een kleine 1 miljard euro tot gevolg.
Flashback naar april 2017. Vijf Europese energiebedrijven, waaronder Engie en Shell, engageren zich om de helft van het project Nord Stream 2, een nieuwe gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland, mee te financieren. Het ging om leningen voor een geschat bedrag tot 950 miljoen euro per bedrijf, klonk het toen. Ze stapten niet mee in het kapitaal: het Russische staatsbedrijf Gazprom bleef de enige aandeelhouder.
Vandaag moeten Engie, Shell en co vrezen voor hun uitgeleende centen, omdat het Nord Stream 2-project op instorten staat. Analisten houden er rekening mee dat de nagelnieuwe gaspijpleiding van ruim 1.200 kilometer – een monsterproject dat zowat 10 miljard euro kostte – nooit in gebruik genomen zal worden, na de sancties van Duitsland en de Verenigde Staten in hun reactie op de Russische inval in Oekraïne.
Kapseist bedrijf achter Nord Stream 2?
Woensdag doken er geruchten op dat de Zwitsere vennootschap achter het project, Nord Stream 2 AG, zich insolvent zou laten verklaren en de boeken zou neerleggen, maar dat werd door de vennootschap ontkend. Enig uitzicht op commerciële inkomsten zijn elk geval verder weg dan ooit.
Engie kwam daarna met een update over zijn banden met Rusland en Gazprom. Daarin werd bevestigd dat de Franse groep “als kredietverstrekker blootgesteld is aan een kredietrisico van maximaal 987 miljoen euro, dat zich met name kan materialiseren in geval van een neerlegging van de boeken”.
Ook Shell lijkt mentaal afscheid genomen te hebben van zijn inbreng van zowat 1 miljard euro. Het bedrijf zegt dat de afbouw van de samenwerkingen met Gazprom “tot afwaarderingen zal leiden”. Een ander lid van de club van vijf, het Duitse Wintershall Dea, heeft woensdag zijn kredietsteun van 1 miljard euro aan Nord Stream 2 zelfs met één pennentrek afgeschreven.
De beurskoers van Engie, het moederbedrijf van Electrabel en de uitbater van de Belgische kerncentrales, moest donderdagochtend circa 3 procent verlies incasseren, bovenop de verliezen van eerder deze week.
(ns)