Biden kondigt sancties aan tegen Nord Stream 2

Een dag nadat Duitsland het goedkeuringsproces voor de gaspijpleiding Nord Stream 2 heeft bevroren, kondigt de Amerikaanse president Joe Biden sancties aan tegen het omstreden project van het Russische staatsbedrijf Gazprom.

“Gisteren, na verder nauw overleg tussen onze twee regeringen, heeft Duitsland aangekondigd dat het de certificering van de pijpleiding stopzet. Vandaag heb ik mijn administratie opgedragen sancties op te leggen aan de vennootschap Nord Stream 2 AG en zijn directieleden”, zegt Biden in een statement.

Achter die Zwitserse vennootschap schuilt het Russische staatsbedrijf Gazprom. Om welke sancties het precies gaat, wordt niet vermeld.

“Deze stappen zijn een ander deel van onze eerste tranche van sancties als reactie op de acties van Rusland in Oekraïne. Zoals ik duidelijk heb gemaakt, zullen we niet aarzelen om verdere stappen te ondernemen als Rusland blijft escaleren”, zegt Biden nog.

Gerhard Schröder

De nieuwe pijplijn Nord Stream 2, die zo goed als af is, zou de toevoer van goedkoop aardgas van Rusland richting Duitsland verdubbelen. De Verenigde Staten zijn al jarenlang fel gekant tegen het grootschalige energieproject, uit vrees dat bondgenoot Duitsland daardoor te afhankelijk zou worden van Rusland.

Voormalig Duits bondskanselier Gerhard Schröder, een partijgenoot van Scholz, werd eerder deze maand nog benoemd als bestuurder bij Gazprom en is ook voorzitter van een andere gelieerde vennootschap, Nord Stream AG. Dat Zwitserse consortium overziet de pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland.

(lp)

Meer