Voormalig Duits bondskanselier Gerhard Schröder wordt bestuurder bij Gazprom, met dank aan zijn goede vriend Poetin

Het Russische gasbedrijf Gazprom neemt de voormalige Duits bondskanselier Gerhard Schröder op in zijn raad van bestuur. De benoeming doet stof opwaaien in Duitsland, waar de innige banden tussen Schröder en Russisch president Vladimir Poetin maar matig worden geapprecieerd.

Net nu de spanning te snijden is in het conflict tussen Rusland en Oekraïne met zijn westerse bondgenoten, pakt Gazprom uit met de opmerkelijke benoeming. Het bedrijf wordt gecontroleerd door het Kremlin.

Schröder is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Hij is ook de voorzitter van de Russische oliemaatschappij Rosneft én van Nord Stream AG, het Zwitserse consortium dat de pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland overziet.

Gerhard Schröder en Vladimir Poetin in 2004 – Isopix

Schröder kwam recent nog in de Duitse pers met pro-Russische uitlatingen aangaande het conflict met Oekraïne, wat meewarige reacties uitlokte. In 2014 toonde hij ook al begrip voor de annexatie door Rusland van het Oekraïnse schiereiland de Krim.

Pensioenrechten

Schröder behoort tot de sociaaldemocratische partij SPD, de partij van huidig bondskanselier Olaf Scholz. Enkele politici van andere partijen, waaronder Stefan Müller (CSU) en Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP) noemen de innige relatie van Schröder met Rusland “schadelijk voor Duitsland”. Strack-Zimmermann roept op om Schröder zijn pensioenrechten als voormalig bondskanselier af te nemen.

Meer