Engie doet moeilijk over timing verlenging kerncentrales: “Beslissing komt te laat”

Wie de lichaamstaal en houding van Thierry Saegeman, de CEO van Engie in België, woensdag tijdens een debat van De Tijd in het oog hield, zou bijna denken dat hij wat plezier schepte om zijn woorden uit te storten: “Wij zeggen al meer dan twee jaar dat de beslissing te laat komt”.

  • Het was een beetje een zie-je-wel-statement: Saegeman onderstreepte dat er allerlei redenen zijn, waarbij hij zelf het begin van de afbraak van oude centrales erbij sleurde, om zelfs 2027 en niet eens 2026 als datum van de heropstart van Doel 4 en Tihange 3 naar voor te schuiven.
  • “We rekenen nog altijd op een kalender van vijf jaar die niet samendrukbaar is. Dat betekent dat de kerncentrales pas als ‘verlengbaar’ kunnen worden beschouwd in juni 2027”, zo stelde de CEO met de glimlach.
  • In de Wetstraat worden zijn woorden afgedaan als een “onderhandelingspositie”, waarbij Engie het spel zeer cynisch speelt. Volgens de CREG gaat Engie in de komende jaren meer dan 3 miljard aan overwinsten boeken, met de huidige energieprijzen. Die Belgische goudmijn dreigt alleen ferm belast te worden: de Belgische regering wil een ‘nucleaire rente’.
  • Maar dat spel valt dus samen met de vraag van Vivaldi nu, om die twee jongste centrales open te houden. Een pasmunt dus, die duur betaald moet worden voor Saegeman en co. Dat ondertussen de inflatie in België de spuigaten uitloopt, het zal Engie worst wezen.
  • Wie meteen een tegenoffensief inzette was Georges-Louis Bouchez en zijn MR. Die verweten Engie net niet voor het vuil van de straat. “Je moet niet geloven dat Engie de wet kan dicteren in ons land. Anders zou dat een vreselijke afgang voor de politiek zijn”, zo stelde die op LN24. Hij zwaaide ook met een kalender
Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20