Belasting overwinsten energieproducenten moet 660 miljoen euro opleveren

Eén stukje van de energiepuzzel lijkt Vivaldi overigens toch op te lossen: de overwinsten van de energieproducenten en met name Engie. Die taksen, de nucleaire rente, zouden volgens nota’s van de begrotingsopmaak zo’n 660 miljoen euro gaan bedragen.

  • Dat is dan een extra taks die Engie moet ophoesten voor de vijf jongste centrales. De oudste twee zijn begrensd op 20 miljoen euro maximum extra taks.
  • Ondertussen kon De Standaard dan weer een rapport van de CREG inkijken, de nucleaire waakhond, die het heeft over 3,3 miljard aan overwinsten, extra inkomsten dus, over een periode tussen 2021 en 2024. Om maar te zeggen: er kan wat af voor Engie.
  • De essentie van het dossier blijft uiteraard dat er in Parijs moet onderhandeld worden, zowel over die nucleaire rente, als over het openhouden van Doel 4 en Tihange 3. Dat dossier trekken De Croo zelf, en de minister van Energie Van der Straeten. Maar met de cijfers uit de begrotingsopmaak leggen ze de lat voor zichzelf behoorlijk hoog.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.