Emirates kondigt ontslagen aan; massale uittocht expats niet ondenkbaar

Luchtvaartmaatschappij Emirates uit Dubai ziet zich door de druk van de coronacrisis verplicht om zijn personeelsbestand af te slanken. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Over het aantal afvloeiingen werden echter geen uitspraken gedaan. Wel gaf Emirates aan de gevolgen voor de getroffen werknemers zoveel mogelijk te willen beperken.

Midden vorige maand hadden experts al gewaarschuwd dat bij de groep mogelijk 30.000 banen zouden zijn bedreigd. Emirates heeft momenteel ruim 100.000 werknemers.

Werknemers in hun proefperiode zouden van het management van Emirates ondertussen al een bericht hebben ontvangen dat hun contract niet zal worden verlengd. Niet alleen de luchtvaartmaatschappij zou mogelijk tot afvloeiingen moeten overgaan. Ook Dnata, die divisie van Emirates die actief is in de afhandeling en de catering, zou eventueel kunnen worden getroffen.

Consequenties

Sommige waarnemers wijzen naar de mogelijke consequenties van de ingreep. ‘Een groot deel van het werknemersbestand in het Midden-Oosten bestaat uit buitenlandse arbeidskrachten,’ voeren zij aan. ‘Door de afvloeiing dreigt dan ook een groot aantal expats werkloos te worden. Dit zou kunnen leiden tot een massale exodus uit Dubai. In de emiraten is een verblijfsvergunning immers vaak strikt gekoppeld aan tewerkstelling.’

De waarnemers verwijzen daarbij ook naar Kuwait Airways, dat eerder al aankondigde 1.500 banen te zullen schrappen. Dat zou een afslanking met 25 procent betekenen. De onderneming had daarbij echter uitdrukkelijk gemeld dat binnenlandse arbeidskrachten niet door een ontslag zouden worden getroffen.

Dit fenomeen zou trouwens niet alleen tot de luchtvaartsector beperkt kunnen blijken. Een groot aantal economische sectoren worstelt immers met de impact van de coronacrisis. Ook daar zou het dan ook mogelijk tot een massaal vertrek van buitenlanders kunnen komen.

Emirates, de grootste luchtvaartmaatschappij van het Midden-Oosten, had in maart al een tijdelijke salarisverlaging tussen 25 procent en 50 procent aangekondigd. De maatschappij heeft een vloot van 270 vliegtuigen. Die toestellen stonden weken werkloos aan de grond.

Inmiddels heeft de maatschappij een aantal vluchten hervat. Emirates zei te verwachten dat het wellicht achttien maanden zou duren vooraleer de luchtvaart zich enigszins van de impact van de coronacrisis zal hebben hersteld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20