Elon Musk pronkt met nieuwe Tesla Model S Plaid

Tesla’s Model S, voor het eerst geleverd in 2012, krijgt een opfrisbeurt. Tesla-CEO Elon Musk maakte donderdag zijn entree op een livestream-evenement door met een Model S Plaid, de nieuwste elektrische auto van Tesla, rond een testcircuit en op het podium te rijden.

Eerder had Musk beloofd dat de langverwachte Tesla Model S Plaid in minder dan 2 seconden van 0 naar 60 mijl per uur (zo’n 95 kilometer per uur) zou accelereren. Hij kraaide donderdag herhaaldelijk over ‘het doorbreken van de 2-seconden barrière’.

Spaceballs

Tesla is donderdag ook begonnen met de levering van zijn nieuwe Model S Plaid. De uitdrukking ‘Plaid Mode’ is een verwijzing naar de komediefilm Spaceballs uit 1987.

Veel details over het batterijpakket van de Model S Plaid bood Musk niet. Hij zei simpelweg: ‘We hebben een geheel nieuw batterijpakket.’

Tesla worstelt met de productie van een ‘4680 batterijcel’ die het heeft ontworpen en ooit in zijn eigen voertuigen wil gebruiken. Het zou blijken dat het in volume op de markt brengen van die cellen een zeer grote uitdaging is en mogelijk later gebeurt dan verwacht.

Het autobedrijf is niet klaar om van de ontwikkelingsfase over te gaan naar de volumeproductie van die nieuwe cellen. Massaproductie zou pas kunnen vanaf 2022.

‘Krankzinnig’

Musk toonde wel graag beelden van de Model S Plaid-aandrijving, en pochte over een ‘carbon-wrapped’ rotor die deel uitmaakt van de elektrische motor van het voertuig.

‘Je kunt deze motor met je handen oppakken en hij kan een auto van twee ton in 2 seconden naar 60 mijl per uur versnellen. Dat soort verhouding tussen vermogen en gewicht is krankzinnig’, zei hij.

Volgens Tesla’s website genereert de driemotorige, vierwielaangedreven Model S Plaid 1.020 pk, heeft hij een batterij met een geschatte actieradius van 390 mijl (630 kilometer) en kan hij een topsnelheid van 200 mijl per uur (320 kilometer per uur) halen, mits hij is uitgerust met de juiste wielen en banden. Die zouden pas in de herfst beschikbaar zijn.

Er zouden ook plannen geweest zijn voor een ‘Plaid+’-model. Maar die auto is volgens Musk ‘niet nodig’. ‘Plaid+ is geschrapt’, tweette Musk. De reguliere Plaid-uitvoering zou ‘goed genoeg’ zijn.

(mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20