Tesla voert prijzen opnieuw op: hoeveel zal elk model u kosten?

Het is al de derde prijsverhoging van elektrische Tesla-wagens dit jaar. Deze keer zal een Model Y of sedan van het Model 3 u omgerekend 500 dollar meer kosten dan enkele dagen geleden. De goedkoopste versie van de Model 3 kost nu 2000 euro meer dan in februari.

Tesla begint stilaan bekend te staan voor het stilletjes, en schijnbaar willekeurig, verlagen of verhogen van de prijzen van zijn elektrische wagens.

In oktober van 2020 kondigde Tesla-CEO Elon Musk nog aan dat de prijzen van de Model S sedan nog zullen zakken tot een prijs van 69.420 dollar. Dat was destijds een reactie op de prijs van de Amerikaanse Tesla-uitdager Lucid, die op de markt kwam voor een prijskaartje van 69.900 dollar.

In maart werden de prijzen van vier verschillende modellen dan weer opgekrikt met zo’n 10.000 dollar. Vorige maand werden de Model 3 en Model Y ook 1.000 dollar duurder op de Amerikaanse markt. Tegen het einde van april steeg dat prijskaartje nogmaals met zo’n 500 dollar.

Met deze constante prijsschommelingen wordt het wel echt verwarrend om uw aankoop goed te plannen. Voor wie in de markt is voor een Tesla Model S, 3, X en Y lijsten we even op hoeveel een aankoop u op dit moment zal kosten. Let wel op dat verschillende modellen worden verkocht met een optie voor ‘volledig zelfrijdende besturing’, hoewel Tesla-auto’s momenteel nog niet volledig zelf kunnen rijden. Die optie kost in de Verenigde Staten zo’n 10.000 dollar.

Model S

De sedan van het Model S werd in 2012 gelanceerd en is daarmee Tesla’s oudste model op de markt. Dit jaar werd de auto uitgerust met een nieuwe exterieur en een nieuwe stuurjuk. De Model S is geschikt voor klanten die bereid zijn om iets meer uit te geven en op zoek zijn naar een pure sedan.

Het prijskaartje: Voor het basismodel zal u nu 89.990 euro moeten betalen. In de Verenigde Staten zal de prijs op 79.990 dollar staan. Dit model heeft een bereik van 663 kilometer en haalt een topsnelheid van 250 kilometer per uur.

De speciale ‘Plaid’- en ‘Plaid plus’-versie kosten respectievelijk 119.990 en 149.990 euro. Zij hebben telkens een hoger bereik dan het standaardmodel.

Tesla Model S – (AP Photo/David Zalubowski)

Model 3

De Model 3 maakte zijn debuut in 2017. Het plan van Tesla voor de Model 3 was om een goedkoper alternatief van Model S en X af te leveren. De Model 3 is bijzonder populair gebleken. Vorig jaar was het de beste verkochte Tesla-auto en gemiddeld genomen de elektrische wagen die wereldwijd het meest over de toonbank ging.

Het prijskaartje: Voor het standaardmodel legt u nu 49.990 af. Het bereik van de elektrische wagen is zeker 448 kilometer. De Model 3 kent een topsnelheid van 225 kilometer per uur.

De ‘Long Range’-versie van de Model 3 kan een bereik van 614 kilometer halen. Daarvoor betaalt u 56.990 euro. Er is ook een sportversie genaamd de ‘Performance’-versie voor 63.990 euro. Deze heeft een bereik van 567 kilometer een topsnelheid van 261 kilometer per uur.

Tesla Model 3 (Foto: Dave Schwarz/USA Today Network/Sipa USA)

Model X

De Model X is een ‘crossover’-model en Tesla’s tweede oudste elektrische wagen op de markt. De auto werd gelanceerd in 2015.

Het prijskaartje: Er zijn twee versies van de Model X, namelijk een ‘Long Range’- en ‘Plaid’-model. Ze gaan respectievelijk voor 99.990 en 119.990 euro over de toonbank. De ‘Long Range’ kent een bereik van 580 kilometer. De ‘Plaid’ kent een iets hogere topsnelheid met 262 kilometer per uur, maar kan maar 574 kilometer uit zijn batterij persen.

Tesla Model X (Foto: Alex Tai / SOPA Images/Sipa USA)

Model Y

Het nieuwste model van Tesla kwam uit in 2020. De Model Y is een compacte kruisbestuiving tussen de Model 3 en de Model X. Voor Model Y is er een ‘Long Range’- en ‘Performance’-versie.

Het prijskaartje: Model Y blijft de meest democratisch geprijsde Tesla-wagen, zelfs na de onverwachte prijsstijgingen van april. Voor de twee eerder vernoemde versies legt u respectievelijk 63.000 en 70.000 euro neer. Het voornaamste verschil tussen deze versies is opnieuw het bereik en de topsnelheid. De ‘Long Range’ haalt een bereik van 505 kilometer.

Tesla Model Y – (Foto: Wang Gang / Costfoto/Sipa USA)

Lees ook: Interne memo: ‘Volledig geautomatiseerde Tesla nog ver weg’

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20