Elon Musk: “Noorwegen heeft een belangrijke rol gespeeld bij de opkomst van elektrische wagens”

Noorwegen is een belangrijke markt voor de producenten van elektrische wagens. Dat is ook geen toeval, volgens Tesla-baas Elon Musk. In een recente tweet liet hij weten dat Noorwegen een belangrijke rol heeft gespeeld in de ondersteuning van de opkomst van elektrische auto’s.

Waarom is dit belangrijk?

Veel producenten van elektrische wagens beschouwen Noorwegen als het laboratorium voor hun voertuigen. Noorwegen was het eerste land dat in 2020 meer elektrische auto’s verkocht dan benzine-, hybride- en dieselmotoren samen. Elektrische voertuigen met batterijen waren er in de laatste maanden van dat jaar zelfs goed voor twee derde van de verkoop.

Uit een onderzoek van Teslarati, een nieuwssite gespecialiseerd in Tesla, blijkt dat de Tesla Model 3 in juni de populairste elektrische wegen op de Noorse markt was. De Model X eindigde op de derde plaats en de Model S sleepte de vijfde plaats in de wacht. De Model 3 is al enkele maanden op rij de populairste elektrische wagen in Noorwegen.

Concurrentiestrijd in Noorwegen

De nieuwssite maakte de cijfers onder meer bekend via Twitter. Het duurde dan ook niet lang tot Musk zelf reageerde op het nieuws. In een reactie liet de baas van Tesla weten dat Noorwegen tot nu toe een belangrijke rol heeft gespeeld in de ondersteuning van de opkomst van elektrische wagens. Daarbij merkte hij ook op dat verschillende nationale vlaggen verwerkt zitten in de vaandel van Noorwegen.

Hoe dan ook is Tesla niet de enige producent van elektrische wagens die zijn pijlen heeft gericht op Noorwegen. Het land springt ook in het oog van enkele Aziatische producenten van elektrische wagens. Nio liet vorige week bijvoorbeeld weten dat het een eerste reeks van zijn vlaggenschip ES8, een elektrische SUV, naar het Scandinavische land heeft verstuurd. Concurrent Xpeng is ook al actief in het Noord-Europese land. In februari meldde het Chinese bedrijf dat het 200 exemplaren van de G3 in Noorwegen heeft geleverd. In december werden er ook al 100 G3-voertuigen geleverd.

Waarom is het land zo populair?

Maar waarom is Noorwegen zo’n populaire bestemming voor de producenten van elektrische wagens? De Noorse overheid heeft de afgelopen jaren verschillende maatregelen genomen om elektrisch rijden aantrekkelijk te maken. Zo krijgen bedrijven een enorme btw-korting bij de aankoop van elektrische auto’s, voor particulieren valt die belasting zelfs helemaal weg.

De Noren genieten bovendien van een korting op de verkeersbelasting als ze een elektrische wagen kopen. Daarnaast bestaat er een wet die bepaalt dat eigenaars van elektrische wagens maximaal 50 procent van de gewone tolgelden of ferrytickets moeten betalen.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20