Elektrische wagens hebben de meerderheid op de Noorse automarkt veroverd

In Noorwegen werden vorig jaar 141.412 nieuwe personenwagens verkocht. Die nieuwe vloot omvatte ook 76.789 auto’s met een exclusief elektrische aandrijving. Dat zegt een rapport van de Noorse Opplysningsradet voor Veitrafikken, de dienst voor verkeersinformatie van het Scandinavische land. De organisatie benadrukt dat Noorwegen hiermee een nieuwe wereldprimeur in bezit heeft.

Het elektrische wagenpark vertegenwoordigt immers 54,3 procent van de totale Noorse autoverkoop. Noorwegen is daarmee het eerste land in de wereld waar elektrische voertuigen in de verkoop een absolute meerderheid hebben verworven.

E-tron

Twee jaar geleden hadden elektrische wagens een aandeel van 42,4 procent in de totale Noorse autoverkoop. Tien jaar geleden was er nog sprake van amper 1 procent. De Audi E-tron genoot bij de Noorse autokopers het voorbije jaar de grootste populariteit. Het Model 3 van Tesla eindigde op de tweede plaats, gevolgd door de Volkswagen ID.3 en de Nissan Leaf.

Al deze types worden uitsluitend door een elektrische krachtbron aangedreven. De Volkswagen Golf eindigde op de vijfde plaats. Dat model kan zowel met een motor op benzine als op elektriciteit worden geleverd. In de statistieken werd tussen die motortypes echter geen verschil gemaakt.

Het aandeel van de elektrische wagens in de Noorse autoverkoop loopt trouwens nog verder op. Tijdens de maand december werd een marktaandeel van 66,7 procent gemeld. Ook dat is een nieuw record. Noorwegen heeft zich tot doel gesteld om de verkoop van wagens met verbrandingsmotoren tegen het midden van dit decennium stop te zetten.

Om de verkoop van elektrische wagens te stimuleren worden de eigenaars vrijgesteld van autobelastingen, terwijl ze ook op andere overheidssubsidies kunnen rekenen. Noorwegen is een belangrijk producent van petroleum, maar haalt wel het grootste deel van zijn elektrische energie uit waterkrachtcentrales.

Beschikbaarheid

Volgens analisten en autoverdelers zal de Noorse verkoop van elektrische voertuigen naar verwachting ook dit jaar verder blijven stijgen. ‘Er zullen immers steeds meer modellen op de markt worden gebracht,’ betoogt Christina Bu, hoofd van de Noorse EV Association. ‘Volgens onze voorlopige prognoses zullen de elektrische wagens dit jaar een aandeel van 65 procent in de totale autoverkoop halen.’

‘Indien dat cijfer kan worden gehaald, zal het ook mogelijk zijn om de verkoop van auto’s op fossiele brandstoffen tegen het midden van dit decennium af te sluiten.’ Vorig jaar vertegenwoordigden dieselmotoren nog 8,6 procent van de totale verkoop, tegenover 75,7 procent tien jaar geleden.

Harald Frigstad, de topman van de Noorse auto-importeur Bertel O Steen, steekt wel een waarschuwende vinger op. ‘Het marktaandeel van de elektrische auto’s zal ongetwijfeld blijven toenemen,’ erkent hij. ‘De omvang van die groei zal echter mee bepaald worden door de beschikbare voorraden. Er is daarbij onzekerheid ontstaan over het aantal wagens dat door de producenten aan Noorwegen zal worden toegewezen naarmate de vraag in heel West-Europa toeneemt.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20