Tesla-baas Elon Musk had zich begin deze maand de woede van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de hals gehaald toen hij via een tweet een voorspelling deed over hoe de oorlog in Oost-Europa zou eindigen. Volgens politicoloog Ian Bremmer had Musk voor die tweet een gesprek met de Russische autocraat Vladimir Poetin. De miljardair ontkent dat.
Zelensky was begin deze maand niet te spreken over een tweet van Musk. In dat bericht gaf de miljardair zijn visie over hoe hij denkt dat het militaire conflict in Oekraïne zou aflopen. Hij koppelde daar, zoals hij wel vaker doet, ook een poll aan. De Oekraïense president reageerde op zijn beurt met een eigen Twitter-poll. “Welke Elon Musk vindt u leuker?” vroeg Zelensky, waarbij hij twee opties voor een antwoord gaf: “Een die Oekraïne steunt” of “Een die Rusland steunt.”
Gesprek met Poetin
Nu zou Musk voor die tweet een gesprek gehad hebben met Poetin. Dat schrijft Bremmer in de nieuwsbrief van zijn Eurasia Group, een adviesbureau voor politieke risico’s. Dat meldt de Canadees-Amerikaanse nieuwssite Vice.
In die mail schrijft Bremmer dat Poetin volgens Musk “bereid was te onderhandelen”, maar alleen als de Krim Russisch zou blijven, als Oekraïne een vorm van permanente neutraliteit zou aanvaarden, en het de Russische annexatie van Loehansk, Donetsk, Kherson en Zaporizja zou erkennen. Een aantal van die zaken had Musk ook opgenomen in zijn tweet.
Musk vervolgde, zo stelt Bremmer, dat Poetin hem vertelde dat hij hoe dan ook die doelstellingen zou halen. De miljardair zou gezegd hebben dat de Russische autocraat een nucleaire aanval niet uitsluit als Oekraïne de Krim zou binnenvallen. Bremmer voegde er in zijn mail aan toe dat Musk hem vertelde dat “alles gedaan moest worden om die uitkomst te voorkomen.”
Musk ontkent gesprek met Poetin
In een tweet ontkent de Tesla-baas dat hij recent met de Russische autocraat sprak. “Ik heb Poetin slechts één keer gesproken en dat was ongeveer 18 maanden geleden. Het gespreksonderwerp was ruimtevaart”, klinkt het.
De miljardair heeft overigens al meermaals aangegeven dat hij Oekraïne nog steeds steunt, maar verder bloedvergieten of het gebruik van kernwapens wil vermijden, aangezien Poetin zijn dreigementen nog versterkt.
Hoe dan ook zou zo’n geopolitieke inmenging van Musk nu zeer ongelegen komen. Hij is momenteel volop bezig om de overname van Twitter te finaliseren. Op 4 oktober kwam aan het licht dat hij het socialemediabedrijf alsnog wil overnemen, nadat hij eerst nog de overnamedeal wou opblazen.
(fjc)