Elon Musk stelt op Twitter het nut van dat platform in vraag en overweegt om een eigen platform uit de grond te stampen.
Tesla- en SpaceX-baas Elon Musk heeft serieuze bedenkingen over het nut van het bestaan van socialemediaplatform Twitter. In een bevraging die hij zelf uitvoerde op Twitter, stelde hij zijn bijna 80 miljoen volgers de volgende vraag: “Vrije meningsuiting is essentieel voor een goed functionerende democratie. Denkt u dat Twitter zich aan dit principe houdt?”
Meer dan 2 miljoen mensen namen deel aan de enquête van Musk. Zo blijkt dat zeker 70 procent van die personen vindt dat Twitter zich niet houdt aan de vrijheid van meningsuiting, wat volgens Musk nochtans het basisbeginsel van democratische samenlevingen zou zijn.
Het is niet de eerste keer dat Musk zijn volgers ondervroeg over Twitter. Op 24 maart vroeg Musk of het algoritme van Twitter openbaar moest gemaakt worden. 82,7 procent van meer dan 1 miljoen mensen vond dat dit moest gebeuren. Ook voormalig Twitter-CEO Jack Dorsey vindt dat er meer duidelijkheid moet zijn over de broncode van Twitter.
“Ik denk er serieus over na”
“De gevolgen van deze peiling zullen belangrijk zijn. Stem daarom alstublieft zorgvuldig”, waarschuwde Musk nog nadat hij zijn bevraging de wereld in stuurde.
Mogelijk zal de peiling inderdaad enorme gevolgen hebben voor het techlandschap. Onmiddellijk nadat de resultaten bekend waren, stelde Musk zich namelijk de vraag of “een nieuwe platform” nodig zou zijn om Twitter te vervangen, dat volgens de innovator duidelijk niet op niveau is. “Wat moet er nu gebeuren, aangezien Twitter fungeert als de facto openbaar stadsplein en er niet in slaagt de beginselen van vrije meningsuiting na te leven, waardoor het fundamenteel de democratie ondermijnt”, schreef Musk.
“Zou u overwegen om een nieuw socialemediaplatform te bouwen? Eentje dat gebruik zou maken van een open source algoritme, eentje waar vrije meningsuiting de hoogste prioriteit krijgt, eentje waar propaganda minimaal is. Ik denk dat zo’n platform nodig is”, vroeg een Twitter-gebruiker vervolgens aan Musk. “Ik denk hier serieus over na”, reageerde Musk.
Was het allemaal weer een manier om cryptomunt Dogecoin een duwtje in de rug te geven?
Musk zou Musk niet zijn als er geen humoristische toon werd aangeslagen in het debat.
Een andere Twitter-gebruiker haalde aan dat als Musk Twitter zou kopen of zijn eigen platform zou lanceren, er natuurlijk een fooipot zou zijn voor Dogecoin. Dat is een cryptomunt (of beter gezegd mememunt) die vorig jaar en ook dit jaar ongelooflijk speculatieve sprongen maakte door tweets van Musk. In september 2021 maakte Twitter het al mogelijk om met Bitcoin een fooi te geven op zijn platform.
Musk reageerde hierop met de “100”-emoji, ofwel een teken van steunbetuiging. De koers van Dogecoin sprong vervolgens omhoog met meer dan 6 procent en noteert op het moment van schrijven een 7-daagse stijging van meer dan 15 procent.