Elon Musk drijft de spot met medeoprichter Ethereum Vitalik Buterin

Tesla-baas Elon Musk is geen fan van Web3. De miljardair heeft al meermaals kritiek geuit op de “volgende fase van het internet.” Deze keer schoot hij via zijn geliefdkoosde platform Twitter met scherp op Vitalik Buterin, de medeoprichter van de blockchain Ethereum (ETH).

Web3 is de naam die wordt gegeven aan de volgende internetrevolutie. Daarbij zou de focus liggen op een gedecentraliseerd internetsysteem, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor alles dat gerelateerd is met de blockchain, zoals metaverses, cryptomunten en NFT’s.

Uithaal naar Buterin

Meer en meer techbedrijven spitsen zich dan ook toe op Web3. Ze halen zelfs toptalenten weg bij de gevestigde waarden, zoals Facebook en Google. Al is niet iedereen ervan overtuigd dat Web3 een succees zal zijn. Musk is één van de critici. Hij heeft al meermaals vraagtekens geplaats bij de volgende internetrevolutie. Volgens hem is Web3 niet meer dan een marketingterm die gebruikt wordt om “buzz te creëren”.

Volgens gegevens van het cryptobedrijf Electric Capital heeft Ethereum tot op heden de meeste Web3-ontwikkelaars. Genoeg reden voor Musk om de spot te drijven met Buterin. In een tweet laat Musk zijn licht schijnen over de verschillende internetrevoluties. In de eerste twee afbeeldingen zien we de mensen die verantwoordelijk waren voor Web1 (Sergey Brin en Larry Page) en Web2 (Mark Zuckerberg, gespeeld door Jesse Eisenberg in de film “The social netwerk”). Voor de derde afbeelding, verwijzend naar Web3, heeft Musk gekozen voor een eerder lachwekkende foto van Buterin. Hij zit op een stoel in een verkleedkostuum.

Meer kritiek

Musk is overigens niet de enige grote naam uit de techwereld die geen fan is van Web3. Ook Jack Dorsey, de medeoprichter van Twitter, is zeer kritisch over deze evolutie. “Je bent geen eigenaar van ‘web3′”, heeft hij in het najaar van 2021 getweet. “De VC’s (durfkapitalisten) en hun LP’s (limited partners) wel. Het zal nooit ontsnappen aan hun drijfveren. Het is uiteindelijk een gecentraliseerde entiteit met een ander label. Weet waar je jezelf aan waagt.”

Internetpionier Tim O’Reilly erkent dan weer het potentieel van Web3, maar waarschuwt dat er eerst een crash moet gebeuren voor de technologie zijn hoogdagen mag beleven.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20