Hier wil Elon Musk misschien een privévliegveld bouwen

Centimiljardair Elon Musk wil mogelijk een privévliegveld bouwen nabij de Texaanse stad Austin. Dat lieten verschillende bronnen weten aan Austonia, een lokaal nieuwsmedium.

Volgens de bronnen zouden er al conceptplannen zijn uitgewerkt, waarin staat waar het vliegveld ruwweg gebouwd zou kunnen worden. Informatie over de exacte locatie of over een tijdsbestek zijn vooralsnog onbekend. 

Het opbouwen van een vliegveld is een lang proces, waarbij rekening moet worden gehouden met een resem factoren. Het zou moeten worden goedgekeurd door de Environmental Protection Agency (EPA), de milieuwaakhond van de VS. 

Ook de Federal Aviation Administration (FAA), het bureau van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten, moet zijn zegen geven. Daarbovenop komen mogelijke problemen met de lokale wetgeving. 

Elon Musk heeft al vaker te maken gehad met de FAA en andere instanties. Zo werd de lancering van het prototype van Starship, het komende nieuwe vlaggenschip van SpaceX, al meermaals uitgesteld omdat de FAA een diepgaande milieuanalyse moest uitvoeren. 

Musk en Texas: een liefdesverhaal

Hoewel Musk dus een lange weg te gaan heeft, zou een vliegveld nabij Austin grote voordelen opleveren voor de zakenmagnaat. De bedrijven van ‘s werelds rijkste man hebben immers een grote aanwezigheid in en rond de stad en een eigen vliegveld zou dus ideaal zijn om de drukte van openbare luchthavens te vermijden.

Zo bevindt het hoofdkwartier van elektrische-autoreus Tesla, Giga Texas, zich ten zuidoosten van Austin, op zo’n acht kilometer van het Austin-Bergstrom International airport, het tweede grootste vliegveld van Texas. De fabriek heeft zo’n 10.000 mensen in dienst en is de tweede grootste fabriek in de Verenigde Staten. 

Ook de Boring Company, Musks tunnelbouwmaatschappij, heeft een grote aanwezigheid in de omliggende regio. In 2020 werd het hoofdkwartier van dat bedrijf ook naar de omgeving van Austin verplaatst. Bovendien kocht het bedrijf vorig jaar een aardig stukje grond in de regio.

Bovendien zou ook SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Musk, een filiaal kunnen openen in de buurt van Austin. Eerder dit jaar kocht het bedrijf een groot stuk grond nabij de stad. Ook verschenen er intussen vacatures voor jobs in Austin op de website van SpaceX. 

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20