Elfstedentocht verhuist door klimaatwijziging naar Oostenrijk

Het was donderdag 8.070 dagen of 22 jaar geleden sinds de laatste Elfstedentocht van start ging. Dat was in 1997. Een tijdperk waarin Google en Facebook niet eens bestonden, van de euro nog geen sprake was en de Twin Towers New York nog sierden.

Die 8.070 dagen vormen een record, want ook tussen 1963 en 1985 gingen 8.070 dagen voorbij vooraleer een volgende editie van start kon gaan.

Wat is de Elfstedentocht?

De Elfstedentocht is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs. De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden tekent voor de organisatie. De schaatsers starten in de Friese hoofdstad Leeuwarden en komen er later op de dag opnieuw aan.  De tocht gaat alleen door als de toestand van het ijs het toelaat.  Om groen licht te kunnen geven moet het ijs op het ganse traject minimaal 15 cm dik zijn. In totaal werd de tocht vijftien maal verreden.

Tussen 1909, het jaar van de allereerste editie, en 1963 werd de Elfstedentocht 12 keer gereden. Sinds dan zijn er nog 3 geweest, waarvan de laatste dus in 1997. 

Schaatsen zit in het DNA van onze noorderburen en ze tellen dan ook menig Olympisch- en wereldkampioen. De schaatstraditie houdt er ook vandaag nog stand, al zijn de winters dus al jaren niet koud genoeg meer om de waterwegen voldoende te bevriezen. In Friesland vraagt men zich nu af er ooit nog een Elfstedentocht komt.

Aan alternatieve Elfstedentochten geen gebrek

Een alternatieve wedstrijd vindt nu jaarlijks op de Weissensee in Oostenrijk plaats (foto boven). Maar ook in Finland, Japan, Mongolië en de VS zijn varianten op het Hollandse schaatsevenement bekend.

Volgens klimaatwetenschappers is het verdwijnen van de Elfstedentocht het levende bewijs van een veranderend klimaat. De kans dat een Elfstedentocht kan doorgaan zijn gedaald van 26% in 1950 tot 6,7% vandaag. De tocht vond in de jaren 50 gemiddeld elke vier jaar doorgang, daarna gemiddeld elke 15 jaar.

Indien de gemiddelde temperatuur op de planeet 2 graden Celsius hoger komt te liggen dan in het pre-industriële tijdperk – nochtans de bovengrens in het Akkoord van Parijs – zou de Elfstedentocht in Nederland naar alle waarschijnlijkheid definitief ophouden te bestaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20