Elektrische auto’s in opmars, Tesla verliest marktdominantie

Het aandeel van geëlektrificeerde wagens in België blijft toenemen. Eind 2020 was ongeveer 14 procent van de nieuw geregistreerde wagens in België (deels) elektrisch. Negen maanden later is dat aandeel gestegen tot 21 procent. Dat blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers van de FEBIAC. Tesla krijgt hierdoor met steeds meer concurrentie te maken.

De Belgische automarkt heeft enkele zware jaren achter de rug. Tijdens de coronacrisis lagen de productielijnen wekenlang stil. Afgelopen zomer volgde een chiptekort waardoor producenten zich opnieuw genoodzaakt zagen hun werknemers thuis te laten. Die zware klappen laten zich duidelijk zien in de inschrijvingscijfers van nieuwe wagens in België. In vergelijking met 2019 zijn er in 2020 ongeveer 28 procent minder auto’s ingeschreven.

Vuur aan de schenen van Tesla

Een opvallend cijfer tussen de data van Febiac is de sterke toename van elektrische en hybride wagens. Meer dan één op vijf van de nieuwe wagens in 2021 was (deels) elektrisch. De verklaring voor die stevige opmars is voornamelijk te vinden bij de bedrijfswagens. Tussen 1 januari en 30 september 2021 werden 15.276 volledig elektrische voertuigen ingeschreven, 86 procent daarvan door bedrijven. Steeds meer bedrijven zetten in op elektrisch. Dit jaar besloot de regering namelijk dat alle bedrijfswagens vanaf 2026 elektrisch moeten zijn.

Daarnaast neemt het aanbod van elektrische wagens de afgelopen jaren sterk toe. Vandaag bestaan er 160 elektrische of hybride modellen, daarvan zijn er zestig volledig elektrisch. De tijden van koning Tesla lijken bijna geteld. Al blijft Model 3 van Tesla de populairste in 2021. Tesla voelt wel de hete adem van de Audi E-Tron in zijn nek.

In 2020 was al duidelijk dat Tesla niet langer over de grootste verkoopcijfers van elektrische auto’s heerste. De grotere Europese autoproducenten zoals BMW-group en Volkswagen group hebben de afgelopen jaren zelf een uitgebreid assortiment aan elektrische wagens ontwikkeld. Dit doet de positie van Tesla als elektrische koploper wankelen.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20