China was vorig jaar verantwoordelijk voor 53 procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie op basis van steenkool. Dat betekende een toename met 9 procentpunten tegenover het midden van het voorbije decennium, ondanks de beloftes die het land op klimaatgebied heeft gedaan en de bouw van honderden duurzame energiecentrales. Dat blijkt uit een studie van de Britse onderzoeksgroep Ember.
China voegde vorig jaar een recordaantal van 71,7 gigawatt (GW) aan windenergie en 48,2 gigawatt aan zonne-energie toe. Maar het land was tegelijkertijd de enige natie uit de G20 waar de opwekking van elektriciteit met steenkoolcentrales nog een aanzienlijke groei liet optekenen.
Mastodont
De productie van de Chinese steenkoolcentrales liep vorig jaar nog met 1,7 procent – 77 terawattuur – op. Dat was voldoende om het aandeel van China in de wereldwijde elektriciteitsopwekking op basis van steenkool op 53 procent te brengen, tegenover 44 procent in het midden van het voorbije decennium.
China heeft beloofd zijn afhankelijkheid van steenkool te verminderen. De Chinese uitstoot van broeikasgassen zou voor het einde van dit decennium een piekniveau moeten bereiken. Over veertig jaar wil het land klimaatneutraal zijn.
‘China moet echter vergeleken worden met een groot schip’, betoogt onderzoeksleider Muyi Yang, analist bij Ember. ‘Het kost veel tijd om een dergelijke mastodont in een andere richting te duwen.’
China heeft onvoldoende duurzame energie kunnen vinden om de snel stijgende behoefte aan elektriciteit in het land te kunnen voldoen. Hernieuwbare bronnen konden vorig jaar slechts de helft van de groei van de Chinese energieconsumptie invullen.
Er werden in het land voor een totale capaciteit van 38,4 gigawatt aan nieuwe steenkoolcentrales in gebruik genomen. Dat is meer dan drie keer zoveel dan in de rest van de wereld. China keurde vorig jaar ook nog voor 46,1 gigawatt aan nieuwe steenkoolcentrales goed.
Vijfjarenplan
Tien jaar geleden had steenkool in het totale Chinese energieverbruik nog een aandeel van ongeveer 70 procent. Dat aandeel was vorig jaar tot 56,8 procent teruggevallen. ‘De absolute productievolumes zijn in de tweede helft van het voorbije decennium echter met 19 procent gestegen’, aldus de onderzoekers.
‘In zijn nieuwe vijfjarenplan beloofde China de bouw van nieuwe steenkoolcentrales sterker onder controle te zullen houden. Vermoed wordt dat er strengere voorwaarden aan de bouw van nieuwe centrales zullen worden opgelegd.’
‘Er komt mogelijk een limiet op het gebruik van steenkool. Dat kan een grote impact hebben op de toekomst van de steenkoolcentrales.’
(NS)