3 grootste gebruikers van steenkool maken zich klaar om nog meer te verbranden

Amerika, China en India, de drie grootste gebruikers van steenkool, staan klaar om nog meer voorraden van de vuilste fossiele brandstof ter wereld te verbranden.

In de Verenigde Staten veert het steenkoolverbruik weer op nadat de coronapandemie vorig jaar de vraag naar de brandstof met 19 procent deed dalen. De stijging van aardgasprijzen is ook een bepalende factor: die zouden 40 procent hoger liggen dan een jaar geleden.

Stroomhonger

Amerikaanse steenkoolcentrales zouden dit jaar 16 procent meer steenkool verbruiken dan in 2020, en vervolgens nog eens 3 procent meer in 2022. Dat lezen we in een rapport van de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA)

China en India, die samen bijna twee derde (respectievelijk 52 procent en 12 procent) van de wereldwijde vraag naar steenkool voor hun rekening nemen, hebben geen plannen om op korte termijn te bezuinigen. Zelfs nu beide landen enorme hoeveelheden zonne- en windenergiecapaciteit toevoegen.

Hoewel Peking het aandeel van steenkool in zijn energiemix de afgelopen jaren heeft teruggeschroefd, is het totale elektriciteitsverbruik in China gestegen. Door die enorme honger naar stroom is het gebruik van steenkool ook toegenomen.

China heeft ’s werelds grootste vloot kolengestookte elektriciteitscentrales, en meer dan de helft daarvan is minder dan tien jaar oud. Omdat die nog tientallen jaren kunnen draaien, is het moeilijk om op alternatieven over te schakelen.

Toename tot 2027

Ook India is dus nog ver verwijderd van een schoon elektriciteitsnet. Hoewel het land een ambitieus programma voor zonne-energie heeft opgezet, is steenkool nog steeds goed voor ongeveer 70 procent van de elektriciteitsproductie.

Het steenkoolverbruik in elektriciteitscentrales zou er dit jaar met 10 procent stijgen en tot ten minste 2027 elk jaar toenemen.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20