Duitsland reserveert 40 miljard euro compensaties voor sluiting steenkoolcentrales

In Duitsland wordt een bedrag van 40 miljard euro gereserveerd als compensatie voor de geplande sluiting van de steenkoolcentrales. Daarover heeft de Duitse bondsregering een akkoord ondertekend met de deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt, Brandenburg en Noordrijn-Westfalen, waar het grootste gedeelte van de Duitse steenkoolcentrales van het land is gecentraliseerd.

Critici zeggen echter dat het steunprogramma weinig impact dreigt te zullen hebben op de resultaten van het Duitse klimaatbeleid.

Innoverend

Over achttien jaar moet de laatste Duitse steenkoolcentrale zijn gesloten. Er worden echter compensaties voorzien voor de regio’s die voor het grootste deel van die activiteit verantwoordelijk zijn. Onder meer zal worden gekeken naar bedrijven en onderzoeksprojecten die op het gebied van innoverende technologieën kunnen worden ontwikkeld.

Een coördinatiecomité gaat nu van start met de verdeling van de beschikbare middelen. Onder meer wordt gedacht aan de opening van een onderzoeksinstituut voor de ontwikkeling van vliegtuigmotoren met een beperkte uitstoot in Cottbus. Tevens wordt gedacht aan de productie van duurzame waterstof op industriële basis.

Voor de compensaties heeft de Duitse federale regering een bedrag van 26 miljard euro gereserveerd. De deelstaten zelf hebben een budget van 14 miljard euro vrijgemaakt. De Duitse energiebedrijven Lausitz Energie en RWE zouden 4 miljard euro ontvangen als compensatie voor de sluiting van hun bruinkoolcentrales.

Tewerkstelling

In Duitsland waren vier jaar geleden nog 148 steenkoolcentrales actief. Die productie zorgde in totaal voor een directe en indirecte tewerkstelling van 33.000 personen. Een gedeelte van die werknemers zal moeten worden herschoold. Voor de oudere personeelsleden wordt een stelsel van brugpensioen worden voorzien.

Critici waarschuwen echter dat het compensatieprogramma Duitsland niet zal helpen om zijn klimaatdoelstellingen te bereiken. Ook op Europees vlak zijn al vragen gerezen over de ecologische impact van het Duitse compensatieprogramma.

Meer