Kunnen we binnenkort elders een brand-en schuldsaldoverzekering afsluiten zonder korting op woonlening te verliezen?

Banken geven mensen die een woonlening afsluiten doorgaans een korting op dat krediet als ze ook een brand- en schuldsaldoverzekering afsluiten bij hen of één van hun partners. Wie later beslist om over te stappen naar een andere verzekeraar verliest die korting. Pierre-Yves Dermagne, federaal minister van Economie, wil daar nu iets aan doen.

Waarom is dit belangrijk?

Het prijskaartje van een woonlening is sinds vorig jaar fors opgelopen. Daarom kan het interessant zijn om extra producten, zoals een brandverzekering, aan te schaffen bij de bank (of één van haar partners) waar je het krediet afsluit. Ze zijn dan bereid om het tarief te verlagen.

In het nieuws: Dermagne werkt aan een wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat kredietnemers na twee jaar hun korting op een woonlening niet verliezen als ze voor een brand- of schuldsaldoverzekering aankloppen bij een andere verzekeraar.

  • Voorts wil de minister dat het voordeel enkel afhankelijk wordt gemaakt van verzekeringen die een wezenlijke band met het betrokken krediet hebben.
  • Bij sommige banken krijg je ook een korting als je een zichtrekening bij hen afsluit waarop een bepaalde hoeveelheid verrichtingen, zoals geldoverschrijvingen en -opnames, moeten gebeuren.

Kortingen bij de grootbanken

Details: Als we de tariefbladen van de grootbanken onder de loep nemen, stellen we vast dat de korting op een woonlening al snel oploopt tot enkele tientallen basispunten wanneer je bij hen (of één van hun partners) bijproducten koopt.

  • Bij BNP Paribas Fortis krijg je een korting van 0,1 procentpunt als je een schuldsaldoverzekering afsluit bij AG Insurance. Je krijgt nog eens korting van 0,1 procentpunt als je bij die verzekeraar ook een brandverzekering afsluit. De grootbank geeft ook een korting van 0,1 procentpunt als je een zichtrekening opent waarop 60 verrichtingen per jaar gebeuren.
  • Het zogenaamde combitarief bij ING ligt 40 basispunten lager dan het gewone tarief. Dat gunsttarief geldt wanneer je een brand-en schuldsaldoverzekering en een zichtrekening (waarop minstens 10 verrichtingen per jaar gebeuren) afsluit bij de bank-verzekeraar.
  • KBC geeft een korting van 0,15 procentpunt wanneer je een brandverzekering afsluit bij de bank. Dezelfde korting geldt wanneer je ook een schuldsaldoverzekering aanschaft. Daar komt nog 0,05 procentpunt bij voor kredietnemers met een KBC-zichtrekening. Dat brengt het totaal dus op 0,35 procentpunt.
  • Belfius geeft je een korting van 0,6 procent wanneer je een brand- en schuldsaldoverzekering afsluit bij de bank en een rekening opent waarop je minstens tien verrichtingen per jaar doet.

Niet altijd voordelig

Opgepast: De kredietgevers (of hun partners) hebben doorgaans niet de goedkoopste verzekeringsproducten of zichtrekeningen op de markt. Het is daarom belangrijk om na te gaan of de korting op het hypothecair krediet opweegt tegen het hogere prijskaartje van die producten.

  • Dat was ook de vaststelling van John Romain, de oprichter en zaakvoerder van Immotheker, in een eerder interview met onze site. Volgens hem kan je gemakkelijk 20.000 tot 25.000 euro besparen over een periode van 25 jaar als je vrij bent om elders een schuldsaldoverzekering en/of brandverzekering op maat af te sluiten.
  • “Daarenboven ben je voor een lange tijd gebonden aan die bank. Je boet dus aan vrijheid in”, voegde hij eraan toe.

(fjc)

Meer