Einde van Flash betekent ook einde van FarmVille op Facebook

Het nieuwe jaar luidt het einde in van de populaire maar ook vaak vervloekte browser plug-in Flash, een product van Adobe. Een neveneffect is dat de gamesklassieker FarmVille na elf jaar van Facebook verdwijnt.

Wellicht hebt u de voorbije maanden de waarschuwing al eens op uw computerscherm zien opduiken. Technologiebedrijf Adobe trok tijdens de jaarwisseling definitief de stekker uit de browserplug-in Flash, waarmee een einde komt aan een stukje internetgeschiedenis. Flash was erg populair voor video en spelletjes op websites, maar lag een jaar of vijf regelmatig onder vuur wegens veiligheidsrisico’s.

Omdat er regelmatig lekken waren in de software, weigerde Apple Flash toe te laten op zijn iPhones en iPad-tablets. Het intussen overleden Apple-icoon Steve Jobs schreef in 2010 een beroemd geworden open brief over de tekortkomingen van Flash. De brief is intussen wel verwijderd van de Apple-website.

Steve Jobs in 2010 over Flash

Flash had weinig fans in het technologiewereldje, zo bleek ook in 2017 bij de aankondiging van de stopzetting. De plug-in werd de laatste jaren minder relevant, omdat de rivaliserende HTML5-technologie hetzelfde kan zonder dat een extra plug-in nodig was. Adobe kondigde begin vorige maand de allerlaatste update aan.

FarmVille

Het einde van Flash betekent ook het einde van FarmVille op Facebook. Gamestudio Zynga kondigde vorig jaar op zijn website aan dat het spelletje vanaf 2021 niet meer te spelen zal zijn via Facebook. De klassieker zag in 2009 het daglicht, maar zal wel nog via Android en iOS te spelen zijn.

Zynga-voorzitter Mark Pincus blikt op Twitter uitvoerig terug op de culturele erfenis van FarmVille.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20