Flash wordt een museumstuk: Adobe publiceert laatste update ooit

Adobe heeft de allerlaatste update voor de Flash Player-plugin gepubliceerd. Vanaf 31 december valt het doek voor Flash. Dan stopt de ondersteuning, en op 12 januari wordt Flash-content niet langer afgespeeld. Adobe adviseert gebruikers om Flash Player te verwijderen om zo hun systemen beter te beveiligen.

Volgens Adobe zullen sommige gebruikers nog een paar keer herinneringen krijgen om Flash Player te verwijderen.

Adobe Flash Player is een plug-in voor webbrowsers waarmee interactieve media kunnen worden afgespeeld zoals video’s, animaties en muziek. Het is gratis software die op zowel Windows, Mac als Linux werkt. De plug-in werd aan het einde van de jaren ‘90 ontwikkeld en in 2005 door Adobe gekocht.

Begin van het einde

Volgens vaknieuwssite AG Connect begon het einde van Flash toen Apple de technologie in 2007 niet meer wilde gebruiken. Hierdoor werden apps zoals YouTube gedwongen om alternatieven te vinden. Flash werd daarnaast geplaagd door problemen.

De komst van HTML5 maakte het gebruik van Flash overbodig. Zelfs Adobe moedigde ontwikkelaars sinds 2015 aan om over te stappen naar nieuwe standaarden, en in 2017 kondigde het bedrijf aan in 2020 te stoppen met de ondersteuning van de plug-in.

Museumstuk

Wel zijn er een paar initiatieven die proberen Flash levend te houden. The Internet Archive, een organisatie die het internet archiveert, gebruikt een opensource-emulator die Ruffle heet om duizenden spellen en animaties te bewaren die anders niet meer af te spelen zijn. Ook is Flash-portaal Kongregate een samenwerking gestart met een museum om projecten te bewaren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20