Einde tijdelijke werkloosheid Brussels Airport in zicht

Op ten laatste 1 september zou er een einde komen aan de tijdelijke werkloosheid bij Brussels Airport. De luchthaven meldt dat alle werknemers vanaf dan weer volledig aan het werk kunnen. “Het is een prioriteit om alle werknemers weer voltijds aan het werk te krijgen.”

Waarom is dit belangrijk?

Het luchtverkeer trekt langzaam weer op. De crisis gaf Brussels Airport de tijd voor hervormingen, al belooft de directie dat die niet tot ontslagen zullen leiden. De vakbond ACV daarentegen meent dat het gaat om een verborgen herstructurering en dat sommige werknemers hun functies zullen zien verdwijnen.

In maart 2020, toen de coronacrisis het vliegverkeer wereldwijd lamlegde, werd het grootste deel van de luchthavenwerknemers plots tijdelijk werkloos. Tot vandaag bevindt 10 procent van de deeltijdse werkkrachten zich nog steeds in tijdelijke werkloosheid. Dat meldt woordvoerster Nathalie Pierard.

Brussels Airport kreeg intussen de nodige tijd om een hervorming uit te tekenen. Het gaat om een nieuwe structuur die Asset Management & Construction heet. Het personeelsbestand van de dienst wordt uitgebreid met meer dan tien procent. “Het gaat om interne en externe aanwervingen”, zegt Pierard. “Sommige functies kunnen veranderen, maar dat zal niet leiden tot ontslagen.” Pierard meent dat de luchthavenuitbater meer dan ooit gelooft in een terugkeer naar pre-corona tijdperk en dat ze daarvoor al haar medewerkers nodig heeft.

Verborgen agenda

Vakbonden daarentegen dreigen met een staking. Ze menen dat de hervorming eigenlijk een verborgen herstructurering is. “Brussels Airport zet een positief verhaal neer over grote investeringen en een nieuwe organisatiestructuur, maar daarachter schuilt een verborgen agenda”, zegt Bjorn Vanden Eynde van ACV-Transcom. Hij vreest dat werknemers hun functie zullen zien verdwijnen of dat ze gedegradeerd zullen worden.

Er zijn nog steeds gesprekken aan de gang met de sociale partners. Later deze week zien directie en vakbonden elkaar opnieuw. (evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20