Brussels Airport in april nog altijd maar op tiende van normale passagiersaantal

In april reisden er 250.065 passagiers via Brussels Airport, een daling met 89 procent ten opzichte van het aantal passagiers in april 2019 (voor de coronacrisis), maar wel een iets hoger aantal dan in februari en maart. Dat meldt de luchthaven woensdag. Het lage percentage is een gevolg van het verbod op niet-essentiële reizen dat gold tot 18 april en van de vele reisbeperkingen en -voorwaarden, klinkt het. De luchtvracht bleef daarentegen sterk groeien: de volumes stegen met 72 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2020.

Door de opheffing van het verbod op niet-essentiële reizen op 19 april was er op Brussels Airport in de tweede helft van april wel een lichte stijging in de passagiersaantallen, die zich volgens de luchthaven zal verderzetten in de maand mei. ‘De talrijke reisvoorwaarden waaraan passagiers moeten voldoen, zoals tests en vooral ook de quarantaine bij terugkeer uit de rode zones, alsook het feit dat sommige landen nog reizigers weigeren, hebben een negatieve impact op de passagiersaantallen’, luidt het.     

Hoog aantal transferpassagiers

Een kwart van de passagiers in april betrof transferpassagiers. Het aandeel intercontinentale passagiers lag opnieuw hoog, op 30 procent. Het gaat daarbij vooral om transferpassagiers en essentiële reizigers. Het vliegverbod dat is uitgevaardigd door de Marokkaanse overheid zal volgens Brussels Airport alvast tot 10 juni een bijkomende negatieve impact blijven hebben.     

De sterke groei in de cargovolumes versnelde nog in april, vooral dankzij de verhoogde vraag naar luchtvracht in heel Europa. De luchtvracht zette een opmerkelijke groei neer in alle segmenten, zowel bij de expressdiensten (+55 pct), de volvracht (+59 pct) en zelfs bij het vrachtvervoer in het ruim van passagiersvluchten, dat na de zeer lage volumes van april 2020 weer is toegenomen (+492 pct).    

Het aantal vliegbewegingen daalde in april met 70 procent ten opzichte van voor de crisis (2019). Er waren 5.879 bewegingen (vergeleken met 19.710 in april 2019). Het aantal passagiersvluchten daalde met 83 procent. Gemiddeld waren er 85 passagiers per vlucht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20