Eind dit decennium rijden op de wereld 145 miljoen elektrische wagens rond

Tegen het einde van dit decennium zal de wereldwijde elektrische autovloot 145 miljoen voertuigen tellen. Een dergelijk arsenaal zou de vraag naar olie met miljoenen vaten kunnen doen terugvallen. Dat is de boodschap van een rapport van het International Energy Agency (IEA). Op dit ogenblik telt de wereld volgens het rapport een vloot van 11 miljoen elektrische wagens.

De verkoop van elektrische voertuigen in het eerste kwartaal van dit jaar lag volgens het rapport al meer dan 2,5 keer hoger dan tijdens dezelfde maanden vorig jaar, toen de coronapandemie de wereldeconomie met een reeks recessies confronteerde.

Emissies

Indien de regeringen inspanningen zouden doen om de productie van voldoende uitstootarme voertuigen te stimuleren die zou toelaten binnen de wereldwijde klimaatdoelstellingen te blijven, zou volgens het rapport wereldwijd tegen eind dit decennium een vloot van 230 miljoen elektrische voertuigen kunnen worden mogelijk gemaakt.

Onder invloed van de economische vertraging wegens de coronacrisis viel de wereldwijde autoverkoop vorig jaar met 16 procent terug. Tegelijkertijd kon echter tijdens diezelfde periode wereldwijd een verkoop van drie miljoen nieuwe elektrische personenwagens worden gemeld.

Daardoor groeide de wereldwijde vloot personenwagens tot 10 miljoen exemplaren uit. Daarnaast worden er ook nog eens ongeveer één miljoen elektrische bestelwagens, zware vrachtwagens en autobussen geteld.

‘De toename van elektrische auto’s wordt nauwlettend door de energiesector gevolgd’, zeggen de onderzoekers. ‘Die trend zal naar verwachting aanzienlijke gevolgen hebben voor de oliemaatschappijen, die immers voor hun winstmarges in sterke mate afhankelijk zijn van de vraag naar brandstoffen door de transportsector.’

‘Onder het bestaande klimaatbeleid zouden elektrische voertuigen tegen eind dit decennium wereldwijd een dagelijkse behoefte aan meer dan 2 miljoen vaten olie kunnen wegnemen’, aldus nog het rapport. ‘Dat zou een dagelijkse besparing van 120 miljoen ton koolstofdioxide kunnen opleveren.’

‘Indien de regeringen hun ambities voor elektrisch wegvervoer verhogen om aan de wereldwijde klimaatdoelstellingen te voldoen, zou die vloot mogelijk zelfs 3,5 miljoen vaten olie per dag uit de markt kunnen houden. De besparing op de uitstoot van koolstofdioxide zou zelfs een verdubbeling kunnen laten optekenen.’

Modellen

Het rapport meldt nog dat consumenten vorig jaar wereldwijd een bedrag van 120 miljard dollar aan de aankoop van elektrische voertuigen hebben uitgegeven. Dat betekende een stijging met 50 procent tegenover het jaar voordien.

De autofabrikanten bieden momenteel wereldwijd 370 verschillende elektrische modellen aan. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van twee jaar geleden.

De onderzoekers waarschuwen dat de concurrentiestrijd in de sector wellicht nog een sterke toename zal kennen. Achttien van de twintig grootste autofabrikanten van de wereld – die samen 90 procent van de wereldwijde verkoop vertegenwoordigen – bereiden zich voor om hun elektrische vloot nog verder uit te breiden.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20