Britten kopen nu meer elektrische wagens dan Fransen

Het Verenigd Koninkrijk is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar Frankrijk voorbij gestoken als tweede grootste Europese markt voor elektrische auto’s. Dat blijkt uit een rapport van autoconsulent Matthias Schmidt. Duitsland blijft met een bijzonder grote marge Europees marktleider.

De onderzoeker kwam tot de vaststelling dat in het Verenigd Koninkrijk tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 31.000 elektrische wagens zijn verkocht. In Frankrijk werd een verkoop van 30.500 exemplaren geregistreerd.

Sancties

‘De verkoop van elektrische auto’s heeft sinds begin vorig jaar een sterke groei gekend’, voert Matthias Schmidt aan. ‘Dat is te danken aan een toenemende interesse bij de consument voor een duurzame mobiliteit, maar moet ook worden toegeschreven aan de nieuwe emissieregels die de autoriteiten opleggen.’

‘Door die normen dreigen autofabrikanten met aanzienlijke boetes te worden geconfronteerd indien de gemiddelde uitstoot van koolstofdioxide door hun modellen niet naar beneden gaat.’

Ondanks de uitbraak van het coronavirus werden in Europa het voorbije jaar voor de eerste keer in de geschiedenis meer dan een half miljoen elektrische wagens verkocht. Verwacht wordt dat de verkoop dit jaar tot één miljoen exemplaren zal verdubbelen.

Schmidt waarschuwt echter tegelijkertijd dat ook over drie jaar elektrische wagens nog steeds amper een tiende van de totale Europese automarkt zullen omvatten.

Duitsland

In de Europese Unie bleef Duitsland met een verkoop van 64.700 exemplaren ook tijdens het eerste kwartaal van dit jaar veruit de grootste markt voor elektrische auto’s. ‘Die prestatie werd gedeeltelijk ondersteund door genereuze subsidies van de Duitse overheid’, betoogt Schmidt.

‘In juni vorig jaar werden die subsidies nog verdubbeld. De Duitse overheid wou met die subsidies de verkoop opdrijven als ondersteuning voor zijn nationale autosector, die essentieel is voor de economie van het land.’

In het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigden elektrische wagens tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 7,5 procent van de totale autoverkoop. Schmidt wijst er daarbij wel op dat een aantal andere landen verhoudingsgewijs in de overschakeling naar een elektrische vloot al wel verder zijn gevorderd dan de Britse markt.

‘Noorwegen werd vorig jaar het eerste land ter wereld waar er meer elektrische wagens werden verkocht dan auto’s met een verbrandingsmotor,’ aldus de consulent. ‘Ook hier was er een duidelijke impact van genereuze subsidies.’

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20