Mirage Retail Group, het moederbedrijf van Blokker, wil ook de Nederlandse retailgroep Hema overnemen. Dat heeft Michiel Witteveen, topman van Mirage, in een gesprek met de Nederlandse krant De Telegraaf gezegd. Hij merkt op inmiddels bij de schuldeisers van Hema een overnamebod te hebben neergelegd.
De omvang van het bod is niet meegedeeld. Mirage wil volgens Witteveen wel met de crediteuren van Hema tot een akkoord komen om de schuldenlast van te keten af te bouwen.
Schuldenlast
Hema wordt momenteel geconfronteerd met een schuldenlast van 880 miljoen euro. Witteveen zou dat pakket willen verminderen tot een bedrag tussen 400 miljoen euro en 500 miljoen euro. Dat zou moeten kunnen gerealiseerd worden door de schrapping van een aantal schulden, gekoppeld aan nieuwe investeringen.
‘Het is de bedoeling dat iedereen inlevert,’ betoogde Witteveen. ‘In dat geval is ook Mirage bereid zelf geld te investeren om van Hema weer een gezond bedrijf te maken.’ Concrete bedragen over de mogelijke inbreng van Mirage gaf Witteveen echter niet.
Hema verkeert in moeilijkheden. Door de coronacrisis kunnen de winkels minder inkomsten registreren, maar de groep moet wel zijn schulden blijven afbetalen. De Nederlandse retailer moet ruim 50 miljoen euro vinden voor een schuld die onmiddellijk moet worden betaald.
Indien die zoektocht geen resultaten oplevert, worden ook alle andere lopende schulden onmiddellijk oplosbaar. In dat geval dreigt huidig eigenaar Marcel Boekhoorn de controle over de keten kwijt te raken. Boekhoorn voerde daarover nog onderhandelingen met de schuldeisers, maar die gesprekken zouden geen resultaat hebben opgeleverd.
Crowdfunding
Het merendeel van de schulden blijkt te zijn opgekocht door hedgefondsen. Die partijen lijken echter niet bereid om zomaar schulden te schrappen zonder zelf de controle over Hema in handen te krijgen.
Miljardair Marcel Boekhoorn nam Hema anderhalf jaar geleden over. De Nederlandse retailgroep was daarvoor zeven jaar in handen geweest van de Britse investeerder Lion Capital. Een aanzienlijk deel van de schulden zou tijdens die periode zijn opgebouwd.
Een aantal Nederlandse initiatieven wil beletten dat Hema opnieuw in handen van buitenlandse investeerders zou kunnen vallen. Er is onder meer een campagne met crowdfunding opgezet om Hema in Nederlandse eigendom te houden.